advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Pegida wil actievoeren tijdens intocht Sint

Anti-islambeweging Pegida wil gaan demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven.

De organisatie heeft hiervoor een vergunning aangevraagd, laat de gemeente Eindhoven weten. Volgens een woordvoerster wordt in de aanvraag geen locatie voor de demonstratie genoemd. De gemeente bekijkt nog wat het met de aanvraag gaat doen. Pegida was eerder al betrokken bij acties waar werd opgeroepen om het uiterlijk van Zwarte Piet te behouden. 

Vorig jaar liep de intocht van Sinterklaas in Eindhoven uit de hand. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet kwamen tegenover elkaar te staan op het Catharinaplein.  Pro-Zwarte Piet-demonstranten keerde zich tegen leden van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), die daar een actie hielden. Er werden beledigende leuzen geroepen en bierblikjes gegooid naar de KOZP-leden. Meerdere pro-Piet-demonstranten probeerden door de linies van de politie te breken om de confrontatie aan te gaan. 

Burgemeester Jorritsma legde eerder al een gebiedsverbod en meldplicht op aan zestien personen die zich vorig jaar tijdens de intocht misdroegen. Het verbod geldt voor een gebied rondom de route van de intocht.

Laat je reactie achter