Pechvogel Johan verliest na huis ook zijn geliefde Taunus

Er lijkt maar geen einde te komen aan de reeks autobranden, die Eindhoven nu al maanden teistert. Maandagochtend gingen opnieuw twee auto's in vlammen op, dit maal in de Saenredamstraat in Stratum. Tot groot verdriet van de eigenaar: "Ik ben ernstig ziek, verloor al mijn huis en dan dít ook nog erbij."

Het zijn vaak kleine berichtjes in de krant, voorzien van een bijna voorspelbare toevoeging: 'politie sluit brandstichting niet uit', of van vergelijkbare trant. En áls al vast komt te staan dat zo'n brand is aangestoken, blijft de vraag 'door wie m/v?' in de meeste gevallen onbeantwoord. Daarvoor gaan de pyromanen net te voorzichtig te werk. Soms vindt de brandweer sporen in of bij de auto terug die op brandstichting wijzen, zoals restanten van aanmaakblokjes. Buiten dat wijst alleen al het nachtelijke tijdstip waarop dit soort branden meestal plaatsvinden, in de richting van kwade opzet.

Persoonlijk drama
Iedere brand is vooral ook een nieuw persoonlijk drama voor de eigenaar. Niet alleen de aanblik van brandend of uitgebrand bezit, ook de financiële strop die erop volgt, waardoor een vervangende auto onbetaalbaar wordt, draagt aan de ellende bij. De meeste autobezitters hebben een WA-verzekering en staan na een autobrand met lege handen. 

Klap op klap
Het drama van Johan van Buul, die bij de brand vannacht ineens twee gekoesterde klassieke auto's tegelijk kwijtraakte, is er één in het kwadraat. "Ik ben al jaren dakloos, ben bovendien erg ziek en nu óók nog eens dit erbij", vertelt Van Buul, starend naar zijn verkoolde Ford Taunus en deels uitgebrande Mercedes. Van de Ford is niet veel meer over dan een zielig hoopje metaal met een gesmolten interieur. De Mercedes heeft ook flinke schade. "Maar", zo klinkt Van Buul vastbesloten: "die krijg ik nog wel opgeknapt. Die Ford is verloren. Daar kan ik niks meer mee."

De dader moet zich hier niet vertonen, want dan is ie zijn leven niet zeker

• Johan van Buul, slachtoffer autobrand

Camera's
Van Buul heeft geen flauw idee, wie er achter de brand zit. "Maar hij moet zich hier niet vertonen, want dan is ie zijn leven niet zeker. Al mag ik dat natuurlijk niet zeggen. Ik wacht nu eerst het onderzoek van de politie af. Misschien dat de camera's van de school hiernaast nog iets hebben opgevangen."

De teller van het aantal geregistreerde autobranden in Eindhoven staat voor 2020 inmiddels op 80. Daarmee houdt dit jaar vooralsnog gelijke tred met piekjaar 2019, dat eindigde met in totaal 139 autobranden. 

Laat je reactie achter