Het kunstwerk 'Loopgraaf voor de vrede' van bovenaf gezien. Studio Marco Vermeulen

'Peace' kunstwerk moet Oirschotse Heide aantrekkelijker maken

Op het militair oefenterrein van Defensie op de Oirschotse Heide is een bijzonder landschapskunstwerk verschenen: een loopgraaf in de vorm van een vredesteken.

Het kunstwerk heet 'Loopgraaf voor de Vrede'. De uitgegraven gangen, die ook toegankelijk zijn voor wandelaars, bieden volgens de gemeente 'beschutting tegen het schouwspel van militaire oefeningen die plaatsvinden op de Oirschotse Heide'. Het project hoort bij het aantrekkelijker maken van de Groene Corridor, het groene gebied tussen Eindhoven en Oirschot.

Aanleg
De loopgraaf is op een  bijzondere manier aangelegd. Door het injecteren van materiaal in de bodem zijn de daar aanwezige bacteriën  geactiveerd. Het biologisch proces dat daarna plaatsvond, zorgde voor een neerslag van het mineraal calciet (een mineraal dat van nature veel voorkomt in de natuur), waardoor de wanden keihard zijn geworden. Na de verharding is het tussenliggende zand eruit gezogen.

Inkijkje
De Loopgraaf biedt ook een unieke inkijk in  duizenden jaren oude bodem. Onder de bovenste aardlaag blijkt die bodem namelijk geel en oranje van kleur te zijn. Dat komt door het ijzer dat in de loop der tijd uit de bovenste aardlagen naar beneden is gesijpeld. Deze bodem wordt ook wel Podzolbodem genoemd. Die in Oirschot is een van de laatste stukken ongestoorde podzolbodems in Nederland.

Maker
'Loopgraaf voor de Vrede' is gemaakt door Studio Marco Vermeulen in opdracht van onder meer de gemeente Oirschot. Het kunstwerk wordt officieel geopend tijdens de Landschapstriënnale op 23 april.

Laat je reactie achter