Studio040 / Tim Vellinger

Partijen Waalre trekken motie van wantrouwen wethouders in

In de raadsvergadering van de gemeente Waalre dinsdagavond stond de motie van wantrouwen wethouders op de agenda. Deze is toch (tijdelijk) van tafel nadat waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer de raad verzocht de motie te herzien.

De Waalrese partijen D66, GroenLinks, Groen en Progressief, PvdA en ZW14 hadden deze motie deze zomer ingediend. Zij hadden namelijk via de media te horen gekregen dat de wethouders het vertrouwen in de burgemeester Brenninkmeijer hadden opgezegd en niet via het college zelf. "Wij zijn van mening dat de wethouders de gemeenteraad niet erkennen als hoogste orgaan en dat zij weigeren verantwoording af te leggen", aldus de partijen die de motie indienden. De reden van de vertrouwensbreuk vanuit de wethouders is tot de dag van vandaag niet duidelijk. 

Larissa Gomes Meyer

Dus dienden de Waalrese fracties de motie in. Deze zou dinsdagavond besproken worden. De vergadering begint. Bij het vaststellen van de agenda begint Boelhouwer met zijn verzoek om de motie in te trekken. “Ik was er toen nog niet en wij hebben nu afspraken gemaakt.” De gemeente zou volgens hem nu in een andere situatie zitten.

In eerste instantie weigerden D66, GroenLinks, Groen en Progressief, PvdA en Zw14 het verzoek van de waarnemend burgemeester. Floris Schoots, fractievoorzitter D66: “We hebben goed geluisterd naar uw inbreng, maar willen de motie toch aanhouden. Het is belangrijk dat de inwoners weten wat er aan de hand is.”

Daaropvolgend zei Boelhouwer dat hij toezegt dat de wethouders per brief de raad zal informeren. Geheel onder geheimhouding. Maar in de brief zullen de wethouders uitleggen wat de reden van de start van de crisis is. Dat vonden de partijen goed, dus de motie is dan toch van tafel. Maar misschien niet voorgoed, op ieder moment kunnen de partijen de motie weer indienen.

Laat je reactie achter