Studio040

Partijen boos over 'gebrek aan fatsoen'

De maat is vol, als het aan een meerderheid van de Eindhovense politieke partijen ligt. Het ontbreekt aan fatsoen en respect in de raad. Morgen dienen ze een motie in waarin ze de raad oproepen zich uit te spreken tegen onfatsoenlijk gedrag.

Het gaat om 50Plus, Christenunie, D66, PvdA, Groenlinks, VVD, CDA, SP, DENK en Leefbaar Eindhoven. "De maat is vol", zegt Henk Jager (ChristenUnie) die de motie samen met Ruud van Acquoij van 50Plus vormgaf en op papier zette. "Het moet over de inhoud gaan in de raadszaal, we moeten niet op de man gaan spelen want we hebben een voorbeeldfunctie." De motie richt zich voornamelijk op de LPF en Ouderen Appèl Eindhoven. Van Acquoij: "Mary-Ann Schreurs zit ook geregeld op het randje, maar zij heeft nog het fatsoen het in de raadzaal uit te spelen en niet op social media."

Pyongyang
De politici doelen bijvoorbeeld op de poster die de LPF plaatste van Jorritsma en Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afryie. Toch is dat niet de aanleiding voor de motie. "Sommige raadsleden lopen hier al anderhalf jaar anderen zwart te maken, dit is het zoveelste voorbeeld", zegt Jager. Hij toont nog een tweet van LPF-raadslid Tjerk Langman, waarin hij Eindhoven vergelijkt met Pyongyang, die hij te ver vindt gaan.

Tekst gaat door onder tweet

Fatsoenlijkste partij
Rudy Reker, fractievoorzitter van de LPF, met twee zetels vertegenwoordigd in de raad, vindt het allemaal onzin. "Wij zijn de fatsoenlijkste partij van Eindhoven. Wij zeggen wat de Eindhovenaren denken en daarom zijn we ook verkozen." Reker vindt de poster niet te ver gaan en noemt het een weerspiegeling van de werkelijkheid. "Als iemand Jan heet, heet 'ie Jan en als iemand Piet heet, heet 'ie Piet." Wat de andere partijen van hem denken, maakt hem niks uit. "We worden nu toch al buitengesloten, dus ze doen maar. Wij zijn echt fatsoenlijk, neem dat nou maar van mij aan." 

Biertje
Jager en Van Acquoij hebben niet de illusie dat als de motie wordt aangenomen, iedereen voortaan fatsoenlijk met elkaar omgaat. "Maar dan hebben we het wel op papier staan", zegt Jager. "En dat geeft mij de mogelijk om te zeggen: ik werk niet meer samen met de LPF." Ook bij Van Acquoij zit het hoog. "Er is een aantal mensen dat het loopt te verzieken. De put is bereikt. Laten we het toch alsjeblieft over de inhoud hebben. Dan mogen we het prima met elkaar oneens zijn." Jager vult aan: "We moeten fel blijven discussiëren en onze standpunten vertegenwoordigen. Als we daarna maar een biertje drinken aan de bar."

Jager en Van Acquoij zijn ervan overtuigd dat de motie wordt aangenomen en hopen 'dat het leidt tot zelfreflectie'.

Laat je reactie achter