Kledingbank

Parktheater staat stil bij één jaar corona met uniek theaterstuk

Het Parktheater Eindhoven herdenkt vanavond dat het één jaar geleden is dat theaters noodgedwongen de deuren moesten sluiten door het coronavirus.

Om stil te staan bij dit trieste jubileum wordt in meer dan dertig landen het unieke theaterstuk 'Wit Konijn Rood Konijn' opgevoerd. In Eindhoven speelt Theo Maassen - zonder enige voorbereiding - de voorstelling.

Het unieke aan het stuk van de Iraanse theatermaker Nassim Soleimanpour is namelijk dat de acteurs en actrices vooraf niet weten waarover het theaterstuk gaat. Pas op het podium krijgen ze een verzegelde envelop in hun handen gedrukt met daarin de monoloog. De acteurs en actrices moeten het dus doen zonder voorbereiding, zonder repetities en zonder regisseur. De eerste lezing is dus meteen de definitieve uitvoering en tevens de laatste keer dat de artiesten het theaterstuk mogen opvoeren, want wie de voorstelling eenmaal kent, mag het niet nog een keer spelen.

In Eindhoven zal Theo Maassen de voorstelling spelen. 'Wit Konijn Rood Konijn' is vanaf 20:00 uur te bekijken via een livestream. Een ticket kost twee euro. 

Initiatief
Het initiatief is bedacht door het Aurora Nova Theater in Berlijn en is een manier om stil te staan bij het feit dat de meeste theaters al een jaar vrijwel stil staan. Behalve het Parktheater doet ook De Schalm in Veldhoven mee. Na afloop van de voorstelling is er de mogelijkheid om te doneren. De donaties gaan naar jonge theatermakers, gelinkt aan de Brabantse broedplaatsen van PLAN Talentontwikkeling.  Daar krijgen jonge theatermakers een werkplaats en ondersteuning om zich verder te ontwikkelen als professionele maker, regisseur of choreograaf. 

Laat je reactie achter