Parktheater Studio040 / Alain Heeren

Parktheater bereidt zich voor op flinke bezuiniging

Het Parktheater in Eindhoven heeft het in deze crisistijd steeds moeilijker. De cultuurinstelling is daarom aan het kijken hoe er bezuinigd kan worden. Gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten.

De Raad van Commissarissen heeft aan de directie gevraagd om een aantal scenario's uit te werken. "Dat gaat van een 'worst case scenario' tot een 'scenario light'. We kijken aan welke knoppen we kunnen trekken om deze crisis door te komen", reageert Ger Post, commissaris bij het Parktheater.

Knoppen
Welke scenario het uiteindelijk wordt, is afhankelijk van de ontwikkeling van de crisis: welke overheidsmaatregelen blijven van kracht, welke mogelijke steunmaatregelen komen er nog en hoeveel theaterproducties kunnen er dit seizoen nog worden geboekt. Post: "Het kan zijn dat er vaste medewerkers moeten worden ontslagen. Alle flexwerkers moesten al stoppen, en personeel is nu eenmaal de grootste kostenpost. Maar er zijn nog een paar andere knoppen waar we aan kunnen draaien. Zoals het huurcontract met Pand P, waar we bij betrokken zijn."

Rendabel
Het theater moest deze coronacrisis meerdere perioden de deuren sluiten. In de fases dat de maatregelen werden versoepeld, mochten er maximaal honderd bezoekers plaatsnemen in een zaal. Vanaf eind deze week staat het maximum weer op dertig mensen. Eerder liet het Parktheater al weten dat dat 'niet rendabel' is. "We hadden wat vet op de botten, en aardig wat eigen vermogen. Maar het houdt een keer op", licht Post nu toe.

Cultuursector
De cultuurpodia in Eindhoven worden hard getroffen door de coronacrisis. Het Natlab, Muziekgebouw en de Effenaar moesten al noodgedwongen een deel van het personeel ontslaan.

Laat je reactie achter