Studio040

PAMM is voorbereid op tweede coronapiek

PAMM is voorbereid op een mogelijk tweede golf aan corona-besmettingen. Tijdens de eerste piek werden in het regionaal centrum voor infectieziekten zo’n 300 ‘coronamonsters’ per dag onderzocht. Inmiddels ligt de maximale capaciteit op 1000.

“We hebben inmiddels extra apparatuur in huis. Bij een tweede golf zijn we beter voorbereid”, licht Rene Roymans van PAMM toe. 

Tijdens de eerste golf was het alle hens aan dek. Er kwamen voortdurend monsters binnen van de vijf regionale ziekenhuizen en diverse verzorgingshuizen. “Vanaf februari was het erg druk. Binnen een dag moest de uitslag van een test bekend zijn. We draaien met drie ploegendiensten. Ook op zaterdag en zondag, tot middernacht.”

Inmiddels is de rust weer een beetje teruggekeerd. PAMM heeft extra voorbereidingen getroffen. Wel komen nu andere verzoeken binnen dan tijdens de eerste piek. Zo komen er monsters binnen van de teststraten, en verzoeken van bijvoorbeeld sporters of vakantiegangers. Roymans: “Mensen gaan naar het buitenland en willen een verklaring dat ze negatief getest zijn op het coronavirus. Binnen 72 uur voor vertrek moeten ze dan ook een uitslag hebben.”

Sinds de start van de coronacrisis zijn bij PAMM al 21.000 monsters onderzocht. Van alle mensen die nu een coronatest laten afnemen, blijkt ongeveer 1 procent besmet te zijn.

Laat je reactie achter