advertentie Banner Siteli

Studio040

Pabo-studenten staken: 'Alleen voor de stageklas'

"Iedereen! Leerkracht!", scanderen pabo-studenten woensdag over de straten van het centrum van Eindhoven. Een groepje van zo'n dertig hbo-studenten loopt in een protestmars richting de Effenaar. "Dit is mijn vak. Ik wil de leraren die hier zijn, laten zien dat ik ze steun", vertelt de meelopende Jessica.

'Denk aan het kind van de toekomst', 'Werkdruk maakt mijn vak stuk' en 'Maak mij een topprioriteit'. Het zijn teksten die op de spandoeken staan die de studenten met zich meedragen. Ze hebben t-shirts aan met de tekst 'Ik ben GEEN toprioriteit' uit het VPRO-programma Zondag met Lubach. Bewust met een spelfout, om aandacht te vragen voor de lerarenstaking. Als de studenten bij de Effenaar arriveren, dan zijn duizenden leerkrachten van scholen uit de regio al bij elkaar gekomen om de onderwijsmanifestatie daar te volgen.

'Vrienden denken dat ik alleen aan papier maché doe'
"Op stage sta ik soms gewoon in m'n eentje voor de klas, omdat er te veel zieken en afwezigen zijn", vertelt Jessica. Martijn valt haar bij. Hij heeft het initiatief voor de protestmars genomen. "Vrienden denken dat ik op stage alleen maar aan papier maché doe, maar er komt veel meer kijken bij het vak leraar."

'Leerzaam'
Ook een pabo-docent heeft zich aangesloten bij de studenten. "Ik ben trots op wat ze hier laten zien. Bovendien leren ze hier ook van, want ze moeten zich verdiepen in de problemen waar basisschoolleerkrachten tegenaan lopen", stelt ze. Aan haar hand staat haar dochter Isabel. Het meisje zit zelf op een basisschool en vertelt dat haar juf soms gestrest is. "Ik wil dat ze minder dingen moet", zegt ze strijdvaardig.

Kinderen mee met ouders
Isabel is niet het enige kind dat voor de Effenaar tussen de joelende juffen en meesters staat. Meer basisschooldocenten hebben hun kroosten meegenomen naar de manifestatie. Een oppas is niet altijd voor handen en kinderdagverblijven zitten vol, dus kind mee naar het plein, bord in de hand en roepen maar.

Laat je reactie achter