Oversterfte in Brabant-Zuidoost op één na hoogste van Nederland

Tijdens de eerste zes weken van de coronacrisis noteerde Brabant-Zuidoost de op één na hoogste oversterfte van het land. Alleen de regio Hart van Brabant (onder andere Tilburg en Oisterwijk had een hogere oversterfte. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Oversterfte, oftewel: hoeveel mensen er meer overlijden dan gemiddeld in dezelfde periode. Het is een cijfer dat, voornamelijk door de coronacrisis, flink is toegenomen. In de eerste zes weken van de coronacrisis overleden er in de regio Brabant-Zuidoost 580 mensen meer dan de verwachtte 857, 8% van de landelijke oversterfte. Alleen in de regio Hart voor Brabant was de oversterfte hoger. Flink hoger. Daar overleden 1292 mensen meer dan de verwachtte 1149: maar liefst 17,8% van het landelijk totaal.

Coronabrandhaard
Een logische verklaring voor de hoge cijfers in de provincie is het feit dat het om de eerste coronabrandhaard van Nederland gaat. De afgelopen drie weken verschoof het hoogste aantal oversterfte echter naar de Limburg, waar in de eerste negen weken van de crisis 58% meer mensen overleden dan verwacht, tegenover 55% in Noord-Brabant. Exacte cijfers per regio zijn er nog niet.

Normaal peil
Inmiddels is er weer een positieve trend waar te nemen in de cijfers. De oversterfte daalt de laatste weken duidelijk en is bijna op normaal peil. Het aantal overledenen op gemeenteniveau kan sterk fluctueren, met name voor kleine gemeentes. Daar kunnen een paar overlijdens een zeer sterke stijging in de oversterfte betekenen. Zo was de oversterfte in Waalre in week 18 lager dan die in week 19. In Eindhoven daalt het cijfer de afgelopen paar weken gestaag en in Geldrop-Mierlo daalt het cijfer zelfs sterker.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen