Toneelstuk ouderen over leven in de oorlog

De meesten hebben nog nooit op de planken gestaan. De senioren die werken aan de voorstelling 'De Weg Naar Vrijheid'. Onder begeleiding van regisseur Lars van Asten (26) maken ze het stuk over het dagelijks leven in de oorlog in Eindhoven.
Een onderwerp dat voor een aantal van de acteurs dichtbij komt. En daar is ook over gesproken, vertelt de regisseur. 'De meesten zijn van een leeftijd dat ze vooral de nasleep van de oorlog bewust hebben meegemaakt. Voor sommigen is het wel heftig, maar het ligt in ieder geval op tafel.'

Anneke Kochx speelt ook mee in de voorstelling. Ze denkt sinds ze aan dit project is begonnen, vaker terug aan de oorlogstijd. 'Ik was nog een klein meisje en werd tijdens de oorlog opgesloten in het kamertje bij de pastoor en de dominee, die zaten bij ons ondergedoken. Ik was nogal een kletsmajoor. Maar we maakten een klein gaatje in het behang en als ik dan mijn mond hield, mocht ik door dat gaatje kijken', vertelt ze. Dat de herinneringen weer terug komen, heeft indruk op haar gemaakt. 'Ik vond het best spannend om er telkens weer aan te denken. Maar inmiddels gaat dat wel beter.'

Ondertussen wordt er druk gerepeteerd in de theaterzaal van het CKE in Eindhoven. De meeste acteurs en actrices kunnen zich nog maar moeilijk voorstellen dat de zaal straks vol publiek zit. Maar ze hebben er onwijs veel zin in.

Het stuk De Weg Naar Vrijheid, gaat donderdag 19 september in premiere en wordt drie dagen opgevoerd. De voorstellingen zijn bijna uitverkocht.


advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen