Hans Aarts en Tjeerd Rosier met hun Range Rover Old Boys Go To Gambia

‘Oude jongens’ uit Nuenen naar Gambia voor röntgenapparaat

Met de auto naar Gambia. Geen kinderachtig stukje, de afstand naar het West-Afrikaanse land bedraagt zo’n 7000 kilometer. Die afstand gaan Nuenenaren Hans Aarts en Tjeerd Rosier afleggen.

Het doel? Een mobiel röntgenapparaat beschikbaar maken voor het Lamin Health Centrum, een ziekenhuis in de plaats Lamin. En dat is een uitdaging, want een dergelijk apparaat kost 150.000 euro.

“Wij hebben allebei geen medische achtergrond, we hebben altijd gewerkt voor de overheid en zijn nu met pensioen. Dit lijkt ons een mooie reis om te maken en daarbij is het hartstikke mooi dat we we er mensen mee helpen”, vertelt Hans Aarts.

Vijftien teams
In totaal doen er dertig teams mee aan de zogenaamde X-ray Challenge. “Het is de bedoeling dat we de auto waarmee we naar Gambia rijden daar verkopen. Daarnaast zoeken we sponsoren die ons willen steunen. Aan het eind van de rit moet dat per groep dus zo’n 10.000 euro opleveren waarmee de stichting het röntgenapparaat kan kopen”, zegt Aarts.

Dat apparaat zelf komt overigens uit Nederland. “We zijn in gesprek met een bedrijf in Den Bosch dat die machines maakt. Mobiele röntgenapparatuur wordt niet veel geproduceerd, vandaar dat het zo duur is”, laat Aarts weten.

'Old Boys go to Gambia'
Een andere uitdaging waarmee de twee pensionado’s geconfronteerd worden is de campagne zelf. “We moeten sponsoren vinden, dat gebeurt allemaal via internet maar daar zijn we niet in thuis. Als ik iets op Facebook probeer te zetten komt er al rook uit de computer. Gelukkig heb ik een nichtje dat ons erg goed helpt. Onder de naam 'Old Boys Go To Gambia heeft ze onder meer een Facebook-pagina en website aangemaakt.”

Dat het de mannen menens is, is wel duidelijk. Zo stonden de twee afgelopen weekend met een stand bij het 4WD Festival in Oss, een festival voor fourwheeldrive auto’s. Allemaal om steun te krijgen voor hun tocht naar Gambia.

Range Rover
Hoewel Aarts en zijn vriend van social media weinig kaas hebben gegeten, zijn de twee qua auto’s beter onderlegd. “We hebben een Range Rover gekocht die we opknappen. In Gambia wordt die geveild. We hopen dat ie zo’n 5000 euro opbrengt.”

De Range Rovers wordt door de mannen zelf gedoneerd. Voor de rest hebben ze een crowdfunding opgezet om de nodige middelen binnen te halen. “Denk aan de kosten voor brandstof, eten en drinken, dat soort dingen. Maar ook reserve-onderdelen voor de auto. Voor reparaties onderweg zijn we vooral op onszelf aangewezen. Alle hulp is dus welkom”, zegt Aarts.

Negen landen
Dat degene die de wagen van de Nuenenaren overneemt in Gambia een goede bolide koopt mag wel duidelijk zijn. De wagen legt – met de mannen erin een tocht af door welgeteld negen landen. Startdatum: 8 april 2022, maar voor die tijd hebben Aarts en Rosier nog genoeg te doen. “Ervoor zorgen dat we voldoende sponsors hebben, zodat wij uiteindelijk onze bijdrage aan het röntgenapparaat kunnen leveren”, besluit Aarts.

Laat je reactie achter