advertentie Banner Siteli

Studio040

Oude Eindhovense kasteelmuur gevonden bij graafwerkzaamheden Vestdijk

In het centrum van Eindhoven zijn restanten van een oude kasteelmuur gevonden.

Archeoloog Ria Berkvens staat te kijken naar de metingen die "haar team" uitvoert op de plek aan de Ten Hagestraat waar de Middeleeuwse, bakstenen fundamenten zijn gevonden. 'We gaan ervan uit dat dit de resten zijn van de toegangspoort naar het kasteel. Dat onderzoeken we nu', vertelt de archeoloog. Ze blijft nuchter onder de vondst, maar benadrukt dat het zo'n dertig jaar geleden is dat de laatste opgravingen van het Eindhovens kasteel zijn gedaan.

Leidingsnelweg
De oude muur is te zien ter hoogte van restaurant 't Zusje. Toevallige voorbijgangers zullen de pilaren van rode bakstenen niet snel herkennen als Middeleeuwse toegangspoort. Het ziet er namelijk uit als een gewone muur, maar dan onder de grond. 'Bovendien kunnen deze fundamenten niet zomaar gesloopt worden. In de Middeleeuwen konden ze beter bouwen dan nu', zegt Berkvens met een knipoog. De graafwerkzaamheden gebeuren zorgvuldig, want rond en over de muur ligt een snelweg aan leidingen.

Studio040

Identiteit
'Deze opgraving geeft ons weer meer inzicht in de identiteit van Eindhoven. Het vertelt een verhaal over de geschiedenis van deze Middeleeuwse stad', stelt de archeoloog. Maandag vindt er nog onderzoek plaats. Daarna worden de gegevens verzameld en verder onderzocht. Eén ding is zeker: de tekening van het kasteel moet worden aangepast, want die klopt niet meer. De toegangspoort laat een ander beeld zien dan de toegangspoort die in de oude tekeningen staat.

Laat je reactie achter