Gemeente Waalre

Oud-burgemeester Waalre geëmotioneerd bij zijn afscheid

Er is maandagavond officieel afscheid genomen van Jan Brenninkmeijer. Hij was de burgemeester van Waalre, maar stopte nadat de wethouders het vertrouwen in hem opzegden en er een bestuurlijke crisis ontstond. “Dat heb ik denkende aan de burgers moeten doen, maar ik mis het. Ik mis het elke dag”, vertelt Brenninkmeijer tijdens zijn afscheid.

Door de coronamaatregelen werd het afscheid van Brenninkmeijer digitaal gehouden. Dat gebeurde in een talkshowsetting. Bewoners van de gemeente konden via een stream het afscheid zien.

Brenninkmeijer raakte geëmotioneerd door de toespraak van Inge Baselmans, Koen van Zon en Tanja de Leeuw van het verenigingsleven. “We vroegen nog zes jaar Jan Brenninkmeijer en we krijgen nu een kwartier”, begint Van Zon zijn toespraak, “We staan je hier toe te spreken terwijl wij dat helemaal niet willen. We zouden je nog graag de aankomende jaren zien als burgemeester.”

Van Zon haalt tijdens zijn toespraak ook de bestuurscrisis aan.  “De mensen van de gemeente Waalre weten de details niet van wat er zich afspeelt in Waalre. Misschien hadden ze dat eens aan jou moeten vragen, want jij wist dat wel”, zegt Van Zon stellig, “Dat zoveel verenigingen en inwoners zich achter een burgemeester verschuilen was een uniek, maar er werd vervolgens niets mee gedaan. Het verklaart wel waarom er zo een afstand is tussen de politiek en bewoners.”

Het drietal sprak ook namens andere verenigingen. Waaronder de initiatiefnemers van de petitie om Brenninkmeijer als burgemeester aan te houden. “Wij hebben met de petitie bewezen dat wij achter jou staan. Dat doen wij nog steeds. Wij zullen je nooit vergeten”, vertelt De Leeuw namens de initiatiefnemers. Onder andere ondertekenden 36 verenigingen de petitie.

Het geheim
Tijdens het afscheid werd Brenninkmeijer meerdere malen “burgervader” genoemd. De huidige burgemeester Jan Boelhouwer kon het niet laten om Brenninkmeijer te vragen wat zijn geheim is. “Het begint met er zijn, jezelf zijn, er voor de mensen zijn. De burgers werkelijk serieus nemen. Het is geen truc, het is gewoon simpelweg er zijn”, beantwoordt Brenninkmeijer zijn vraag.

Reacties onder de livestream van het afscheid van Brenninkmeijer Facebook Gemeente Waalre

Jo Claessen, fractievoorzitter AWB, sprak namens de gehele raad de oud-burgemeester ook toe. “Als burgemeester doe je het nooit voor alle partijen goed. Je moet  zoveel ballen hoog houden dat alle partijen moeten meehelpen. Als dat niet gebeurt, dan vallen er ballen en ontstaat er zo een situatie zoals in Waalre”, aldus Claessen.

Brenninkmeijer zelf verwijst ook naar de bestuurlijke crisis. Onder andere zou de boosdoener  de coronapandemie zijn. “In sommige situaties moet je elkaar aan kunnen kijken om het uit te praten. Als dat niet gebeurt valt het uiteen, en dat is wat de situatie in Waalre is.”

De oud-burgemeester heeft een dubbel gevoel bij zijn afscheid. “Het heeft twee kanten. Het heeft zo moeten zijn, maar het was absoluut niet mijn wens.” Het burgemeesterschap was zijn droombaan, maar hij heeft zich erbij neergelegd en verheugt hij zich op nieuwe uitdagingen.

Gemeente Waalre

Laat je reactie achter