Leger des Heils

Opvang overvol in het weekend: ‘We hebben meer ruimte nodig’

Zaterdag trof een partijlid van Ouderen Appèl Eindhoven een ‘ernstig vervuilde en verwarde’ man aan op de Woenselse Markt. De man naar een crisisopvang brengen bleek echter niet mogelijk.

De man was dakloos en kwam uit de regio Breda. Toen het partijlid de persoon naar de opvang wilde brengen, werd duidelijk dat geen enkele van de instanties die daarvoor bedoeld zijn, bereikbaar was. De man zou bovendien moeten worden opgevangen in Breda, omdat hij geen ‘regiobinding’ had met Eindhoven, zo schrijft OAE in raadsvragen die de partij stelt.

Het betreffende partijlid heeft de man uiteindelijk naar een opvang in Baarle Hertog gebracht. “Wat triest is in dit voorbeeld, is dat burgers noodgedwongen het werk doen, dat door de verantwoordelijke instanties behoort te worden gedaan. Het lijkt er op dat, als je crisisopvang in Eindhoven nodig hebt, je tegen muren en dichte deuren aanloopt”, aldus OAE.

Springplak040 trekt het boetekleed aan over het voorval. De instelling laat weten dat er wel contact geweest is over de man, maar de de opvang overvol zat. “Maar we hadden niettemin plaats voor de man moeten maken”, zegt vestigingsdirecteur Geesje Liebregts. “We hadden hem moeten opvangen. De volgende dag hadden we dan kunnen kijken naar een oplossing. Dat is gewoon niet goed gegaan.”

Capaciteitstekort
Het voorval is tekenend voor een groter probleem waar ze mee kampen bij Springplank040, namelijk een tekort aan opvangcapaciteit. “We hebben meer vastgoed nodig, en daar zijn we ook mee bezig”, laat Liebregts weten. “Het is eigenlijk het meest prangende probleem. Dat speelt in elke stad, dus ook in Eindhoven. We zijn bezig met zowel de gemeente als private partijen om daar stappen in te zetten. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over welke locaties we op het oog hebben, maar we zijn ermee bezig.”

Nieuwe locatie
Ook hoe groot het capaciteitstekort van de opvang is wilde Liebregts niet kwijt. “We zijn dit jaar begonnen met een nieuwe manier van daklozen registreren, waardoor we bijvoorbeeld dubbele tellingen eruit halen. Dat krijgen we steeds scherper in beeld.” Liebregts hoopt binnenkort meer te kunnen vertellen over eventuele nieuwe locaties.

“We zitten de komende week, zelfs deze week nog aan tafel met verschillende partijen. Ik hoop voor ons en voor de doelgroep dat we binnenkort uitsluitsel kunnen geven”, besluit Liebregts.

Laat je reactie achter