advertentie Banner Siteli

Studio040

Opvang daklozen: sneller een huis en baan

Daklozen binnen twee weken nadat ze zich melden bij hulpverleners, uitzicht geven op een woning, een baan en structuur. Dat is het doel achter de nieuwe aanpak voor dak- en thuislozen in Eindhoven, die donderdag gepresenteerd werd.

Hulporganisatie Springplank040 heeft voortaan de coördinatie over de opvang van daklozen. de afgelopen jaren heeft deze organisatie laten zien dat het mogelijk is daklozen in korte tijd weer een bestaan te laten opbouwen. Daarom wordt dit nu de basis voor het beleid in Eindhoven.

De nieuwe werkwijze werd donderdag gepresenteerd. De andere organisaties, Leger des Heils, NEOS en Ervaring die Staat blijven wel betrokken. Zij nemen een deel van de begeleiding van daklozen op zich.

De nieuwe aanpak houdt ook in dat de nachtopvang 't Eindje bij de Mathildelaan wordt gesloten, zo werd eerder al bekendgemaakt. 'Die locatie is niet meer geschikt om daklozen op te vangen', zegt directeur Thijs Eradus van Springplank040. Dat is ook, omdat er voortana gene onderscheid meer wordt gemaakt tussen de nacht- en de dakopvang. 

Daarvoor in de plaats komt een 24-uursopvang, op twee andere locaties in de stad. Die twee opvanglocaties zijn vanaf januari aan de Bellefroidlaan en Barrierweg.

Eind vorig jaar kreeg de nieuwe aanpak al steun van de Eindhovense gemeenteraad. De begeleiding is gericht op zelfstandigheid.  In totaal ondersteunen vijftien regiogemeenten de opvang, met Eindhoven als centrumgemeente. In totaal kost de opvang voor de komende vijf jaar bijna tien miljoen euro.

Laat je reactie achter