ASML

Oproep Brainport: Blijf investeren in innovatie

Het Rijk moet ook na de coronacrisis blijven investeren in high-tech, omdat dat de meeste banen oplevert. Die oproep doet de directeur van Brainport Development, Paul van Nunen.

De afgelopen jaren gingen discussies tussen deze regio en de landelijke overheid vaak over geld. Eindhoven voelde zich vaak achtergesteld bij de grote steden in de Randstad. Van Nunen herkent zich niet in die verhalen. Volgens hem wordt de regio uiterst serieus genomen door Den Haag. "Er gaat geen dag voorbij dat kamerleden hier komen kijken hoe goed het hier gaat", zegt hij in het programma IngeLichtop Studio040.

Wel wijst hij erop dat de toegezegde investeringen moeten doorgaan. De regio heeft met het rijk afspraken gemaakt over de uitvoering van de Brainport Nationale Actieagenda. Daarin is vastgelegd hoe de regio verder versterkt kan worden. Het gaat dan zowel om investeringen in infrastructuur als versterking van het 'vestigingsklimaat' voor technisch talent. Daarbij wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld het culturele aanbod, evenementen en recreatiemogelijkheden.

Tekst loopt door onder de video

Coronacrisis
Volgens Van Nunen heeft de technologiesector in deze regio betrekkelijk weinig last van de gevolgen van de coronacrisis. Ook tijdens de crisis blijft er behoefte aan computerchips en andere innovatieve producten. Ook na de crisis zal dat zo zijn. Zo is het belang van technologie door deze crisis verder benadrukt, door bijvoorbeeld het belang van thuiswerken, videoconferencing en de apparatuur daarvoor.

Waar bedrijven wel mee worstelen, is de 'supply chain': de toelevering van cruciale onderdelen. De technologiebedrijven laten de meeste componenten in Nederland maken dus in de meeste gevallen kunnen ze blijven produceren, maar soms zijn er onderdelen uit het buitenland nodig.

Eindhovense bedrijven leveren ook aan de automobielindustrie. In die sector zijn in Europa veel fabrikanten stil komen te liggen vanwege gebrek aan onderdelen. Bedrijven in deze regio hebben daar ook last van.

Het volledige gesprek met Paul van Nunen is te zien in het programma IngeLicht:

Laat je reactie achter