Een unieke staking bij het Parktheater in Eindhoven: de actievoerders melden zich en gaan meteen weer naar huis. Omroep Brabant - Rogier van Son

Opnieuw staking ASML: ‘Ditmaal in de achtertuin’

Vakbonden FNV en CNV organiseren komende dinsdag opnieuw een staking voor werknemers van ASML. Het is de bedoeling dat werknemers 24 uur het werk neerleggen.

Dat is ongeveer tweeënhalve week nadat de bonden opriepen tot een 48-uursstaging bij ASML en DAF. Van ASML legden toen zo’n 150 medewerkers het werkneer. Ook zegt de FNV nog zo’n 50 steunbetuigingen te hebben gekregen.

De stakingen zijn het gevolg van zeer stroef verlopende CAO-onderhandelingen voor de Metalelektro. Hoewel er bij ASML relatief weinig werknemers lid zijn van de vakbond hoopt de FNV dat de vorige opkomst overtroffen wordt. “Door de staking dichterbij het bedrijf zelf te organiseren, hopen we dat meer werknemers zich aanmelden”, zegt vakbondsman Peter Reniers.

Staakstraat
CNV en FNV organiseren net als bij de staking eind januari een staakstraat. Daarbij kunnen stakende werknemers langsrijden om zich vanuit hun auto te registreren. Vervolgens wordt thuis verder gestaakt. Op die manier willen de bonden voorkomen dat de stakingen zorgen voor meer coronabesmettingen.

Eigen CAO
ASML laat weten de staking af te wachten. “Het gaat over de onderhandelingen in de Metalelektro, een CAO waar we sowieso eigenlijk uit willen omdat we een heel ander bedrijf zijn als veel andere bedrijven in die CAO. Garages zitten er bijvoorbeeld ook in. Ook bedrijven als Philips en NXP hebben een eigen CAO, onze aanvraag daarvoor staat uit. Als het zover komt hopen we samen met de vakbonden daar goede afspraken over te kunnen maken.”

De bonden stellen de staakstraat dinsdag op bij Partycentrum De Witven in Veldhoven. Behalve in Veldhoven wordt er ook in Boxmeer gestaakt bij verschillende bedrijven in de metaalsector.

Laat je reactie achter