Opnieuw recordjaar voor ASML

ASML heeft opnieuw een recordjaar achter de rug. De Veldhovense chipmachinefabrikant kwam in 2019 uit op een omzet van 11,8 miljard euro.
Dat is 900 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het concern woensdagochtend bekend heeft gemaakt. Ook boekte ASML een prima winst: 2,6 miljard euro in totaal.

Meer verkochte EUV-machines
ASML verkoopt steeds meer EUV-machines. Er werden vorig jaar 26 machines geëxporteerd. Het gaat om zeer geavanceerde apparaten van minimaal 120 miljoen euro per stuk, waarmee zeer slimme chips kunnen worden gemaakt. Chips die onder meer worden gebruikt in smartphones of navigatiesystemen. "We hebben steeds meer orders voor onze EUV-technologie. Dat laat zien hoe belangrijk deze technologie is voor het maken van nieuwe chips", zegt ASML-topman Peter Wennink.

Goede vooruitzichten
Veel seinen staan ook op groen voor 2020, legt Wennink uit. "Dit zal wederom een goed jaar worden. De chipmarkt groeit. 5G, big data en kunstmatige intelligentie. Het zijn allemaal snelle en ontwikkelingen met chips. En daar zijn onze EUV-machines voor nodig."

ASML ligt momenteel flink onder een vergrootglas. Het Veldhovense bedrijf, ook wel het vlaggenschip van de Brainport-regio, is het middelpunt geworden van een machtsspel tussen  de Verenigde Staten en China. Dat touwtrekken gaat over de EUV-machines.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen