Studio040

Opnieuw forse stijging huizenprijzen in regio Eindhoven

De krapte op de woningmarkt houdt aan, ondanks de coronacrisis. De prijs van een gemiddeld huis in de regio Eindhoven kwam het afgelopen kwartaal uit op ruim 380.000 euro uit, en dat is elf procent meer dan een jaar daarvoor.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Meer verkopen
Niet alleen stegen de prijzen. Er werden ook meer huizen verkocht. In Eindhoven en randgemeenten steeg het aantal transacties in een jaar tijd met zeventien procent. Verder gingen de verkopen heel snel. Landelijk duurde het gemiddeld 29 dagen voor de deal rond was, in de regio Eindhoven was dat nog drie dagen korter.

Aanbod
Een belangrijke reden voor de gespannen huizenmarkt is het gebrek aan aanbod. Volgens de Eindhovense makelaar Pieter van Santvoort is het aanbod in de regio op een historisch dieptepunt beland. Het aantal te koop staande woningen was de afgelopen twintig jaar nog nooit zo klein. “Dit is ongekend. De coronacrisis heeft geen enkel negatief effect op het aantal verkopen gehad. Integendeel, de temperatuur op de markt is door het krappe aanbod alleen maar toegenomen. Het is ontzettend jammer dat die oververhitting zoveel mensen, vooral starters, buitenspel zet.”

Oplossing
“Het begint eentonig te worden, maar de enige oplossing is snel nieuwbouw op grote schaal. De behoefte is enorm en de achterstand is groot. Er is vooral een tekort aan betaalbare koopwoningen”, aldus Van Santvoort.

Ook in de rest van Nederland stegen de huizenprijzen fors. Gemiddeld kost een huis in ons land nu 365.000 euro.

Laat je reactie achter