Oplossingen woningbouw moeten uit Den Haag komen; gevolgen faillissement Certitudo te overzien
Gemeente Eindhoven kan de problemen die dreigen in de bouwsector niet alleen oplossen. Dat heeft wethouder Financiën Maes van Lansschot donderdag laten weten bij de presentatie van het gemeentebudget. De gevolgen van het faillissement van vastgoedbedrijf Certitudo Capital zijn te overzien voor de gemeente.
Donkere wolken trekken zich al een tijdje samen boven de Eindhovense woningbouwopgave. Recent ging vastgoedmagnaat Certitudo Capital failliet. Daarnaast lieten andere vastgoedontwikkelaars weten de bouw van veel sociale woningen rond het Stadhuisplein niet te zien zitten.
Inmiddels is bij de gemeente meer bekend over de gevolgen van het faillissement van het vastgoedbedrijf. Bij Winkelcentrum Woensel, waar Certitudo ook eigendommen had, heeft de gemeente het voorkeursrecht, waardoor bij verkoop van de eigendommen de gemeente het vastgoed als eerst krijgt aangeboden.
Oud stadskantoor
Van de andere kant is het onduidelijk wat er met het voormalige stadskantoor gaat gebeuren dat tot het faillissement eigendom was van Certitudo. Eindhoven verwacht niet dat het faillissement extra problemen gaat opleveren voor de herontwikkeling rond het plein.
Vertraging
Hoe de financiële positie is van andere grote vastgoedspelers in de stad weet de gemeente niet. Maar gemeente Eindhoven verwacht door de economische moeilijkheden op korte termijn geen problemen. Wel laat de gemeente weten dat woningbouwprojecten die in 2025 zouden moeten worden opgeleverd mogelijk vertraging oplopen.
Begroting woningbouw
In de gemeentebegroting van 2024 die donderdag werd gepresenteerd, trekt Eindhoven dan ook niet veel extra middelen uit om te kunnen doorgaan met de woningbouw indien die definitief in het slop komt. Een ruime 7 miljoen euro zet de gemeente opzij.
“Het is niet de bedoeling om als gemeente subsidies te geven aan projectontwikkelaars”, zo verwijst Van Lansschot naar de deal rond de Victoriatoren. “Dat voelt ook voor mij niet goed. Het moet soms kunnen maar wel binnen alle redelijkheid."
'Zo lukt het nooit'
Voor oplossingen voor het geval de bouwsector echt in een crisis belandt, kijkt de wethouder vooral naar Hugo de Jonge (minister Volkshuisvesting, red.). “Want laten we eerlijk zijn; heel Nederland heeft dit probleem. Het gaat op deze manier nooit lukken onze doelen te behalen.”
Met ‘deze manier’ doelt Van Lanschot vooral op de zuinigheid bij de rijksoverheid. “Door incidentele middelen hebben we als de laatste jaren hoge begrotingsoverschotten gehad. Maar dat zijn incidentele middelen, daar heb je niet zoveel aan. Om te investeren in wegen of gebouwen heb je structureel geld nodig”, legt Van Lanschot uit.
Buik vol van pilots
“Maar het rijk is heel zuinig met structureel geld uitdelen, terwijl er wel continu allerlei pilots worden georganiseerd. ‘Hier is tien miljoen’, en dan kunnen zes gemeenten mee doen aan een pilot voor een of ander project dat twee jaar loopt. Dan is dat afgelopen, heb je aan het einde nog geen structureel geld, en dan kun je het daarna als gemeente zelf oplossen”, aldus Van Lanschot
Laat je reactie achter