Studio040

Kwartelkoning van Veldhoven trekt internationale klandizie

Toon van Kesteren is de Kwartelkoning van Veldhoven: hij weet alles over deze dieren. Van heinde en verre komen mensen aan de deur om kuikentjes of eieren te kopen en informatie in te winnen.

Ingeklemd tussen de A2, een nieuwbouwwijk en een industrieterreinen staat het oude boerderijtje van Toon van Kesteren. Hij is een fokker, handelaar, en wandelende encyclopedie als het over kwartels gaat. En een sympathiek mens: iedereen die aanklopt staat hij vriendelijk te woord. De expertise van Toon heeft aantrekkingskracht. Van heinde en verre komen kwartelhouders en andere vogelhobbyisten hem om raad vragen. "Hoe zie je bijvoorbeeld of het een mannetje of vrouwtje is?" zegt Toon. "Nou kijk maar onder zijn staart. Als daar een balletje zit waar schuim uit komt, is het een mannetje." 

Gevederde vrienden
Toon van Kesteren groeide hij op op een boerderij in een straat die nu Muggenhol heet. Het pand staat er naar zijn zeggen al vanaf 1850. Hij woonde er ooit zijn ouders, maar die hielden alleen kippen. Dat was voor de kwartelkoning niet genoeg. Hij vulde de vogelverzameling aan met valkparkieten, dwergparkieten, eenden, kalkoenen... en zo veranderde zijn huis langzaam in een vogelreservaat. Met tientallen, misschien wel honderden  gevederde vrienden als inwoners. "Of het goed te onderhouden is? Het begint me af en toe wel een beetje boven het hoofd te groeien. Ik heb wel eens hulp, maar je weet hoe dat gaat. Je doet het zelf allemaal toch sneller." 

Van de eieren maakt Van Kesteren soms een omelet voor zijn vrienden. Daar komt geen kip aan te pas. "Ze zeggen: ik lust geen ganzenei of kwartelei. Maar dan doe ik toch struif van allemaal verschillende eieren bij mekaar. Dat verorberen ze dan met smaak. En dan zeg ik: zie je nou wel, je lust toch wel ganzenei!" Op Marktplaats is Toon een bekende handelaar. Vanuit België, Duitsland, Luxemburg en soms zelf Frankrijk komen kwartelhouders pasgeboren vogeltjes en bevruchte eieren halen. Soms dagenlang geen, dan weer een paar klanten in de week.

Nieuwe kuikens
De kwartels worden weliswaar verhandeld op internet, maar op hetzelfde tempo worden er in Toons achtertuin weer nieuwe kuikens geboren. Ook omdat hij ze soms fokt voor klanten blijft het aantal hoog. Maar van opgeven wil hij niks weten. Van Kesteren: "Neehoor. De liefde voor die beestjes is daarvoor te groot."

Laat je reactie achter