Start renovatie oorlogsmonument Stadhuisplein na ophef over foute namen
De renovatie van het oorlogsmonument op het Stadhuisplein in Eindhoven is begonnen. De 22 mensen met een 'fout verleden' die staan op het monument, worden verwijderd. Daarnaast worden 160 namen toegevoegd van mensen die eigenlijk op het monument hoorden. En dat allemaal om op 18 september klaar te zijn voor de herdenking.
Een gek gezicht zo op het stadhuisplein. Het monument is afgezet met hekken en er liggen materialen om het monument te renoveren. Ook zijn er enkele stenen al gepolijst om de nieuwe stenen er op te plakken. Tijd dringt wel, want over 11 dagen is het al 18 september, de dag waarop in Eindhoven de bevrijding wordt gevierd.
'Foute namen'
Een renovatie is nodig, omdat in april aan de foute namen aan het licht kwamen en dat leidde tot boze en verdrietige reacties. "Het is inderdaad pijnlijk en tegelijkertijd wil je zo min mogelijk afbreuk doen aan het monument. Het is namelijk een emotionele ingreep die je gaat doen. Van deze 22 namen is wel echt zeker dat ze een SS verleden hebben of een band ermee hebben", legde burgemeester Jeroen Dijsselbloem in augustus uit.
Zo gaat het om de namen van zes SS'ers, drie NSB'ers en dertien mannen die in Duitse dienst waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. "We zijn destijds niet bij het opstellen van de lijst bij namen geweest, maar bij nader inzien kon je ook niet weten dat er wellicht foute namen tussen zaten. Met de jaren wordt er namelijk steeds meer informatie openbaar gemaakt of worden er archieven geopend. Wie weet was er destijds gewoon niet zoveel informatie als nu", zegt Peter Kemp voorzitter van stichting 18 september.

Studio040
Namen eraf
Het monument wordt dus flink verbouwd. "De namen worden niet er vanaf gehaald. We leggen nieuwe platen op de natuurstenen in alfabetische volgorde. De namen die er niet op horen, zijn daar tussen uit gehaald. Zo wordt het monument behouden. De 155 namen die worden toegevoegd, worden op andere platen aangebracht. We zetten er duidelijk op dat ze later zijn toegevoegd. Die namen zie je dus niet terug tussen de andere namen", aldus Kemp.
Naast de platen en nieuwe namen, worden volgens de burgemeester Dijsselbloem ook andere dingen aangepast. Zo wordt op de eerste steen waarop staat: 'Alle in de Tweede Wereldoorlog omgekomen inwoners van de gemeente Eindhoven', aangepast. "De woorden 'alle', 'inwoners' en 'gemeente' gaan eraf. Dit om onduidelijkheden te voorkomen. Het gaat om mensen die destijds een link hadden met Eindhoven."
Nieuwe namen
De 155 Eindhovenaren die een plekje op het monument zouden moeten krijgen, die er nu juist niet op staan, krijgen dus een plekje. Het gaat daarbij over omgebrachte Sinti en Joden die in de stad zijn opgepakt. Daar blijft het niet bij. "We gaan iedere vijf jaar onderzoeken of er inderdaad nog namen moeten worden toegevoegd of juist van het monument af moeten. Er is namelijk steeds meer nieuwe informatie door archieven die opengaan", legt Kemp uit.
Dijsselbloem en Kemp benadrukken dat bij de namen die worden toegevoegd altijd wordt vermeld, dat ze later zijn toegevoegd. Zo blijft het monument volledig.
Herdenkingen
Ieder jaar worden op deze plek op 18 september, de Bevrijdingsdag voor Eindhoven, kransen gelegd tijdens het traditionele fakkeldefilé.
Laat je reactie achter