Studio040

Ook Van Abbe Stichting keert zich tegen Vonk in Genneper Parken

De Henri van Abbe Stichting keert zich tegen het voornemen van de gemeente om het preHistorisch Dorp in de Genneper Parken uit te breiden. Daarmee volgt de Eindhovense erfgoedwaakhond een groep omwonenden en natuurclub Trefpunt Groen.

De uitbreiding van het preHistorisch Dorp, onder de naam Vonk, moet plaatsvinden op het terrein waar nu nog Rijschool de Leeuw gevestigd zit. Wanneer de rijschool de grond verlaat dat grenst aan de Genneper Parken, moet Eindhoven Museum die vrijgekomen ruimte opvullen. Dat moet onder meer leiden tot een verdubbeling van het bezoekersaantal.

Maar tegen dat plan lijkt steeds meer weerstand te ontstaan. Eerder lieten omwonenden zich al negatief uit over de plannen van het museum, die op steun van het stadsbestuur kunnen rekenen, en ook Trefpunt Groen liet weten geen heil in het plan te zien. Daar sluit de Henri van Abbe Stichting zich nu bij aan.

Niet gebonden
De Stichting heeft op zich geen probleem met de uitbreiding van het museum, maar vraagt zich wel af waarom die uitbreiding per se in de Genneper Parken moet gebeuren. Volgens de Stichting is er niks dat het museum bindt aan het natuurgebied. Daarbij loopt er volgens de stichting nog een onderzoek om de versnippering van het park aan te pakken.

Ook zit het de stichting niet lekker dat in het plan van Vonk, om zich ook te gaan richten op de industriële geschiedenis van de stad, bijna niet wordt gesproken over de tentoonstelling van de Kempenlandcollectie. Terwijl dit wel een van de opdrachten is van Eindhoven Museum.

Gesubsidieerde horeca
Tenslotte adviseert de stichting een eind te maken aan de gesubsidieerde horeca-plannen in de Genneper Parken. Vonk wil een openbaar terras van 300 vierkante meter dat ook toegankelijk is voor mensen die het museum niet bezoeken. Ook Zwembad de Tongelreep maakt plannen voor een openbaar horecaterras. Beide horeca-plannen zijn er volgens de stichting omdat zowel het zwembad als het museum, er niet zeker van zijn dat de voldoende geld kunnen verdienen met het uitvoeren van alleen hun kernactiviteit: kaartverkoop voor het zwembad en het museum. Daardoor wordt commerciële horeca in het gebied bovendien in het hemd gezet, meent de stichting.

'Stop ontwikkeling'
De Henri van Abbe Stichting roept het stadsbestuur daarom op om te stoppen met de ontwikkeling van het museumplan omdat Vonk net zo goed op een andere plek in de regio terecht kan. Daarbij moet er een integraal plan ontwikkeld worden voor de Genneper Parken. Iets wat nu niet mogelijk is omdat de ontwikkeling van Vonk tegelijk loopt met het onderzoek naar de ecologische en cultuur-historische eenwording van het park.

Laat je reactie achter