Ook Bits of Freedom luidt noodklok over Eindhovens databeheer
Gemeente Eindhoven heeft te weinig zicht op welke gegevens worden opgeslagen en worden gebruikt, dat zou blijken uit onderzoek van privacy-waakhond Bits of Freedom.
Volgens de organisatie was in 2017 al duidelijk dat het bij de gemeente ontbrak aan de juiste mensen om de databeveiliging op orde te krijgen. De belangrijke functies om de data die de gemeente in handen heeft goed te beschermen, zijn vier jaar later nog steeds niet ingevuld, zo meldt Bits of Freedom.
De problemen binnen de gemeente zijn niettemin bekend. Zo kraakte de Eindhovense rekenkamer eind 2021 eveneens het privacybeleid van de gemeente. Beleidsadviseur en onderzoeker Nadia Benaissa plaatst een half jaar later eveneens haar vraagtekens bij het beleid binnen de ambtelijke organisatie.
4 jaar
“Het is erg ontluisterend om te zien dat zelfs een grote gemeente als Eindhoven niet aan de basis van de wetgeving voldoet om de privacy van haar inwoners te waarborgen. Het stadsbestuur van de gemeente heeft nu vier jaar de tijd gehad om orde op zaken te stellen. Toch blijkt bij de gemeente Eindhoven de basis nog niet op orde te zijn.”
Dat terwijl Eindhoven maar al te enthousiast is om met grote hoeveelheden data te experimenteren. “Dat is extra wrang, omdat wij merken dat de gemeente staat te springen om te werken met experimentele technologie zoals technologische proeftuinen op Stratumseind of wifi-tracking, terwijl ze nog niet eens aan de basisprincipes van de wetgeving voldoen”, zegt Benaissa.
'Ernstige gevolgen'
Maar wat zijn de mogelijke gevolgen van het gebrekkige privacybeleid van de gemeente? Volgens Benaissa ligt dat vooral in het risico op datalekken. “Denk bijvoorbeeld aan het recente datalek bij de GGD in Rotterdam en het incident bij Bureau Jeugdzorg Utrecht in 2019, waarbij duizenden dossiers van kwetsbare kinderen op straat kwamen te liggen als gevolg van slechte AVG-naleving."
"Dit soort datalekken hebben ernstige gevolgen voor het leven van slachtoffers. Dit kan voorkomen worden door de basisprincipes van de AVG-wetgeving te volgen. Het wordt tijd dat gemeenteraden een actievere rol gaan spelen in de controle op de naleving van de AVG”, aldus Benaisse.
Laat je reactie achter