Oogdruppels van 20 naar 1000 euro: ziekenhuizen gaan strijd aan met commerciële farmaceuten
Het Catharina Ziekenhuis gaat, samen met ziekenhuizen uit Rotterdam, Nijmegen en Groningen samenwerken om geneesmiddelkaping door commerciële partijen te voorkomen.
Dat doen de ziekenhuizen, samen met bereidingsapotheek A15, door een bedrijf op te richten waarmee de ziekenhuizen commercieel niet-verkrijgbare geneesmiddelen zelf kunnen registreren bij de autoriteiten. Een voorbeeld daarvan is medicatie om het hart stil te leggen bij openhartoperaties. Die medicatie wordt in de bereidingsapotheek van het Catharina Ziekenhuis gemaakt en aan hartcentra in Nederland geleverd.
Een deel van de geneesmiddelen die in de ziekenhuisapotheken worden gemaakt is echter ook interessant voor commerciële partijen. Farmaceutische bedrijven kunnen in dat geval een aanvraag voor registratie indienen. Als die registratie wordt goedgekeurd mogen de ziekenhuizen die medicatie niet meer zelf maken maar moeten ze hem inkopen bij de commerciële farmaceut.
Van 20 naar 1000 euro
Reinout Schellekens van A15 laat weten dat dat regelmatig voorkomt. “‘Ik ken zestien gevallen waar dit is gebeurd. Vaak gaat de prijs na registratie door een middelgrote of kleine farmaceut flink omhoog. Het meest extreme voorbeeld zijn Cystadrops, druppels voor een oogaandoening. Wij leverden die voor 20 euro en nu kost een flesje 1000 euro.”
Het bedrijf dat de ziekenhuizen en de bereidingsapotheek oprichten dient als aanvrager van het registratiedossier. Zo houden de ziekenhuisapotheken zelf het recht om bepaalde geneesmiddelen te leveren tegen een eerlijke prijs.
'Goed en betaalbaar'
“We richten ons specifiek op medicijnen die we nu ook al maken”, zegt apotheker van het Catharina Ziekenhuis Ralph van Wezel. “Het zijn middelen waarvoor we de technische kennis in huis hebben en waarvan de werking al bewezen is. Zo snijdt het mes aan twee kanten: het middel blijft beschikbaar in goede kwaliteit én tegen een betaalbare prijs.”
Laat je reactie achter