Onzekere tijden voor buurthuizen

Drie Eindhovense buurthuizen moeten het roer omgooien, omdat anders sluiting dreigt zoals bij De Zuidwester en De Rondweg.
Het zijn spannende tijden voor 't Heesterhonk in Heesterakker, De Hoeksteen in Prinsenjagt en wijkcentrum Blixems in Blixembosch. Ze voldoen op dit moment niet aan de eisen van de gemeente.

Het college wil dat buurtcentra beter aansluiten bij de wijk en stad en verder activiteiten organiseren die vooral bedoeld zijn voor de mensen uit de buurt. Volgens de gemeente is dat niet gelukt bij De Rondweg in Gestel. Dat buurtcentrum heeft de deuren moeten sluiten. Het pand is eigendom van de gemeente. Ook buurthuis De Zuidwester in Stratum hangt een sluiting boven het hoofd. In ieder geval tot het einde van het jaar is dat buurtcentrum vijf dagen per week open. Daarna is nog niet bekend wat er met De Zuidwester gebeurt.

Zwak beleid
"Ik vind het zwak beleid. We hebben alle geprobeerd om de mensen het buurtcentrum in te krijgen, maar dat is niet meer van deze tijd. Men heeft het te druk en vrijwilligers zijn ook steeds schaarser", zegt Albert van Veggel, voorzitter van De Rondweg.

"In de jaren 80 en 90 was het hier altijd druk, vooral met de dansavonden en vele feestjes die hier gegeven werden, maar dat is niet meer. Je ziet wel dat het toch vooral wat oudere mensen zijn die hier nog trouw komen." Toch vindt Van Veggel niet dat het buurthuis gesloten had hoeven worden

Het zit hem dwars dat de vele verenigingen die in zijn buurtcentrum zitten een nieuw onderkomen moeten vinden. "Dat zal niet eenvoudig zijn. Voor de biljart lukt dat wel, maar veel anderen niet ben ik bang en dat zou dan opheffing betekenen. Daar heeft de gemeente echt steken laten vallen."

Grond
Het zou de voorzitter van De Rondweg niet verbazen als het pand binnen de kortste keren tegen de vlakte gaat. "Ik dat de gemeente de grond verkoopt, want het is nogal een lap, en dat er seniorenwoningen worden gebouwd." Hij hoopt dat er misschien in de nieuwbouw ruimte is voor een klein buurtcentrum.

"De functie van het buurthuis zoals vroeger komt niet meer terug, maar het heeft nogal tijd een functie en ik wil mij er best voor inzetten om een nieuw buurthuis op te zetten", zegt Van Veggel.

Feit is en blijft dat na 46 jaar de deuren van het buurtcentrum in Gestel per 1 oktober voorgoed dicht gaan. Van Veggel hoopt dat dit leed de andere buurthuizen bespaart blijft en zij het tij wel kunnen keren en daarmee aan de hoge eisen van de gemeente kunnen voldoen.
advertentie Banner Gebit-plus

Lees ook deze artikelen