Gemeente Eindhoven

Onzeker of 3.000 woningen per jaar wel kan

Het is onzeker of in Eindhoven 3.000 huurwoningen per jaar gebouwd kunnen worden, ook al is dat wel nadrukkelijk het streven.

Dat heeft wethouder Yasin Torunoglu (PvdA) dinsdagavond gezegd tijdens een raadsvergadering waar de prestatieafspraken van de woningcorporaties worden besproken.

Meer focus
Verschillende fracties vinden dat de corporaties meer woningen moeten bouwen. “Over het algemeen gaat het goed, maar de ambities zijn nog wat vaag. Het moet concreter”, aldus een raadscommissielid van D66. De VVD wil graag meer inzicht krijgen in aantallen woningen die zijn beloofd en ook echt zijn gebouwd.

Wethouder Torunoglu legt uit dat het streven is om gemiddeld 3.000 woningen per jaar te bouwen. “Dat lukt niet altijd. De komende vijf jaar zetten we in op gemiddeld 3.000 per jaar, maar ik weet niet of we elk jaar 3.000 kunnen bouwen. Dat heeft ook te maken met de bedrijven die de woningen moeten gaan bouwen”, vertelt de wethouder.

Prijzen
GroenLinks vroeg het college in hoeverre er wordt gekeken naar woningen in de goedkoopste prijscategorie. Volgens de wethouder is het lastig om alleen maar woningen te bouwen met een zo laag mogelijke huur.

“De loonkosten van bouwvakkers zijn hoog. Hetzelfde gaat op voor de grond waarop de woningen worden gebouwd en de grondstoffen die nodig zijn. Dit betekent dat de prijzen van de woningen hoger moeten liggen om de bouw ervan rendabel te maken”, aldus Torunoglu.

Verschillende raadsfracties noemen huursubsidie als oplossing, maar de wethouder ziet daar weinig in. “Daarmee ben je overgeleverd aan de grillen van Den Haag. De ene keer willen partijen wel meer geld vrijmaken voor huursubsidie, een andere keer zijn er andere partijen aan de macht die daar minder geld aan willen uitgeven”, zegt de wethouder.

Inzicht in productie
Torunoglu stuurt binnenkort een brief over hoeveel woningen de corporaties de afgelopen periode precies hebben gebouwd. De komende tijd praten de corporaties met de wethouder over hoe de komende vijf jaar gemiddeld 3.000 woningen per jaar gebouwd kunnen worden. 

Laat je reactie achter