Ontwikkeling zelfrijdende bussen gestart; eerste proefritten in 2027
In 2021 werd het plan met veel bombarie aangekondigd. De Brainportlijn, waarbij zelfrijdende bussen de verschillende campussen in de stad met elkaar en het treinstation verbinden, moest de verkeersproblemen in en rond Eindhoven gaan oplossen. Daarna bleef het stil rond het project. Nu worden er wel stappen gezet.
De Brainportlijn moet de verschillende campussen in en rond Eindhoven beter bereikbaar maken. Vanaf het station moeten mensen die werken op de High Tech Campus, de Brainport Industries Campus, of De Run, met de Brainportlijn snel naar hun werk worden gebracht.
Het project moet de mobiliteit in en rond Eindhoven verbeteren, de wegen en openbaar vervoer ontlasten en de verschillende campussen in de regio ontlasten. Behalve de HTC, de BIC en De Run worden mogelijk ook de Philips-campus in Best en de Automotive Campus in Helmond aangesloten op de lijn.
Hoewel na de toekenning van het geld het lange tijd stil bleef, waren er wel degelijk ontwikkelingen rond het project, waren er wel degelijk. Dat zegt Stijn Steenbakkers, de Eindhovense wethouder met Brainport in de portefeuille. “Het heeft even geduurd voor alles in werking kon worden gezet. Maar het geld is binnen”, zegt Steenbakkers op enthousiaste toon.
“Vanuit het rijk hebben we 30 miljoen euro gekregen, en door het bedrijfsleven is daar nog eens ruim 30 miljoen euro bijgelegd. Met dat geld gaan die bedrijven de benodigde technologie ontwikkelen”, zegt Steenbakkers.
Na 2030
Dat betekent niet dat Eindhovenaren op korte termijn zelfrijdende bussen in het straatbeeld hoeven te verwachten. “Nee, het is een langetermijnproject. In oktober 2022 zijn de bedrijven begonnen met het uitwerken en testen. Eén daarvan is het autonoom rijden – de verwachting is, dat dat pas na 2030 kan.”
“Dan zijn er ook nog tussenvormen denkbaar zoals platooning, waarbij de bussen in een vloot rijden, de voorste wordt bestuurd, en de achterliggende bussen automatisch volgen. Er zijn meer van zulke tussenvormen denkbaar”, zo zegt Steenbakkers.
Testritten
Op welke manier de eerste Brainportlijn-bussen gaan rijden is niet duidelijk, zo zegt Steenbakkers. “Het is een innovatief project, dat betekent ook dat het van te voren moeilijk te schetsen is wat mogelijk gaat zijn en wanneer. Maar in 2027 – 2028 moeten de eerste testen met het systeem worden gereden. Zoveel is wel duidelijk”, zo zegt de wethouder.
Financiering
Rond de financiering van het project, ontstond ten tijde van de bekendmaking wat consternatie. Van de aanvraag van 1 miljard euro die Eindhoven deed, werd maar 30 miljoen toegekend. Randstedelijke projecten kregen echter wel miljarden toebedeeld voor infrastructuurprojecten.
Het beeld dat Eindhoven benadeeld werd bij de toekenning van geld uit het zogenoemde ‘Wopke-Wiebes-fonds’ klopt echter niet, zegt Steenbakkers. “Wij hebben bij dat fonds een aanvraag gedaan voor verbetering van het hele infrastructuurverbetering van Eindhoven. De mobiliteitsprojecten die er moeten gebeuren in de regio behelzen meer dan alleen de Brainportlijn. Daar zit dus ook de vernieuwing van het busstation bij, de uitbreiding van het spoor en ook de verbreding van de A58. ”
Randstad
“Dat geld werd destijds niet toegekend, maar ook onze collega's in de Randstad kregen het geld onder voorbehoud. Dat bedrag werd pas definitief bij het laatste fonds, waaruit wij ook het enorme bedrag van 1,6 miljard euro toebedeeld hebben gekregen.”
“Dat was niet hetzelfde potje, maar die twee fondsen stonden wel in verband met elkaar. Dus ik heb geen reden me benadeeld te voelen door Den Haag”, zegt Steenbakkers. “Sterker nog, wij zijn de enigen die uit het eerste fonds wel direct geld hebben gekregen. Namelijk die 30 miljoen voor ontwikkeling van de Brainportlijn.”
Laat je reactie achter