Van Gogh Brabant

Ontwerp uitbreiding Vincentre Nuenen klaar

Modern, maar met veel verwijzingen naar de historie en het oude dorpse leven. Dat kenmerkt de nieuwbouw van het Vincentre. Het ontwerp voor de uitbreiding van het museum over Vincent van Gogh in Nuenen is definitief klaar.

De nieuwbouw komt aan het bestaande Vincentre, en lijkt op een oude boerderij. Op deze plek stond vroeger ook een boerderij. In de aanbouw komen straks onder meer een café, expositieruimte, filmzaal en winkel. Zo komt er een installatie rond het thema licht, verwijzend naar het gebruik van licht door de schilder in zijn werk. De Veldhovense chipmachinefabrikant ASML is betrokken bij de ontwikkeling van de installatie.

Natuurlijke materialen
De nieuwbouw heeft volgens het museum een huiselijk karakter, en symboliseert de voorliefde van de schilder voor het gewone leven. Zo is er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, met onder meer keipannen en een kap die doet denken aan een oude schuur. Ook in de tuin bij het museum komen er verwijzingen naar de schilderijen van de grootmeester, die jarenlang in Nuenen woonde en werkte. 

Opening
De werkzaamheden starten naar verwachting later dit jaar. Begin 2023 moet het vernieuwde Vincentre de deuren openen.

Laat je reactie achter