Studio040

Ontheffing mogelijk voor ‘ingeburgerde’ inburgeringsplichtigen

Mensen met een inburgeringsplicht die de afgelopen jaren zonder succes contact hebben opgenomen met de gemeente, komen in aanmerking voor een ontheffing. Dat antwoordt het Eindhovense stadsbestuur op vragen van de SP.

Dat wil zeggen dat mensen die aanvankelijk een inburgeringsplicht hadden, niet meer verplicht worden een inburgeringscursus te volgen.

Door een nieuwe wet, wordt inburgering weer een verantwoordelijkheid van de gemeente. Die wet is gekomen omdat de huidige regels voor inburgering erg ingewikkeld en ineffectief zijn.

De gemeente ging al eerder over inburgering, van 2007 tot en met 2013. Door de wetswijzigingen zijn er echter mensen die tussen wal en schip zijn gevallen. De gemeente bleef ook ná 2013 verantwoordelijk voor mensen die een inburgeringsplicht open hadden gekregen in de periode 2007-2013.

De veranderingen in de gemeentelijke organisatie zijn gegevens over wie nog een inburgeringsplicht had en wie niet, verloren gegaan. De gemeente laat weten dat mensen die mogelijk nog een inburgeringsplicht hadden, actief door de gemeente benaderd worden.

Ontheffing
Met Vluchtelingenwerk kunnen inwoners vervolgens kijken of een persoon ontheven kan worden voor de verplichting. Mensen kunnen bijvoorbeeld door het hebben van werk aantonen dat ze voldoende zijn ingeburgerd. Ook personen die zich hebben ingespannen om de inburgeringscursus te halen, maar daar niet in zijn geslaagd, komen in aanmerking voor ontheffing.

Wie van deze groep wel of niet alsnog een inburgeringscursus moet doen, wordt besloten door een specialist van de gemeente.

Laat je reactie achter