Studio040

Onderzoek: surfen of kanovaren in Gat van Waalre

Er komt een onderzoek om te kijken of het Gat van Waalre kan worden gebruikt door surfers, kanovaarders en suppers. Dat heeft de Waalrese gemeenteraad besloten.

Alle partijen steunden dinsdagavond een motie hierover van ZW14. De fractie schrijft dat bewoners in de buurt al langer pleiten voor watersport op de lokale plas. Verder denkt de partij dat de riooloverstorting in het Gat van Waalre meevalt. Alleen direct in de buurt van de overstort zou er vervuiling te zien zijn. Ook zou de waterkwaliteit snel weer zijn hersteld. “De Dommel is meer vervuild dan het Gat van Waalre en daar zijn mensen volop aan het kanovaren en suppen”, zegt Gerard Lammers van ZW14.

Wethouder Jan van Burgsteden omarmt het idee voor een onderzoek. “Iedereen die wel eens bij het Gat van Waalre wandelt, denkt dat er wel meer met die plas zou kunnen dan alleen ernaar kijken.” Toch zijn er duidelijke beperkingen. “Zwemmen wordt hier absoluut ontraden vanwege beton en puin dat kan uitsteken. Of surfen en kanovaren wel kan, dat onderzoeken we. Waterpret met motorische voertuigen staan we niet toe." 

Partijen in de gemeenteraad zien dus graag meer watersporters op de Waalrese plas. Wel denken ze dat het druk kan worden, als het Gat van Waalre hiervoor wordt opengesteld. “Dat trekt mensen van buitenaf en die komen niet met de fiets. Er kan verkeersoverlast ontstaan”, legt PvdA-raadslid Ger de Winther-Meijers uit. De wethouder belooft dat aspect mee te nemen in het onderzoek.

Eerder haalden bewoners rond het Gat van Waalre een lijst met veel tientallen handtekeningen op om suppen en surfen mogelijk te maken.

Laat je reactie achter