Stadspas Eindhoven Studio040

Onderzoek naar vervangen stadspas voor app

Een onderzoek moet gaan uitwijzen of de stadspas kan worden vervangen voor een app op de smartphone. Het haalbaarheidsonderzoek komt er op aandringen van de Eindhovense gemeenteraad.

Het stadsbestuur wil eigenlijk meerdere fysieke passen invoeren. Eentje voor medewerkers van de gemeente, eentje om mee te sporten en een afvalpas voor de milieustraat en het openen van ondergrondse afvalcontainers.  Samen moeten ze de oude stadspas vervangen, die niet voldeed aan de privacywetgeving.

De meeste fracties zien dat plan niet zitten. Onder meer PvdA, 50Plus, D66 en LPF vinden het een achterhaald idee en ‘een stap terug in de tijd’ om de fysieke stadspas aan te houden.  "De slogan van Eindhoven 'leader in technology' krijgt zo wel een hele andere lading", aldus PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers. 

De meeste fracties benadrukken dat in de hightech-regio Eindhoven slimme digitale oplossingen bedacht moet kunnen worden. Daarmee zouden dan zowel sporters als mensen die een container willen openen uit de voeten moeten kunnen. Ook biedt een app nieuwe mogelijkheden in de nabije toekomst, met nieuwe toepassingen, is het idee. 

Om het onderzoek uit te voeren gaat de gemeente ook in overleg met afvalbedrijf Cure, die al wel bezig is om te kijken hoe de 'afvalpas' digitaal kan worden aangeboden. Verder zou er in onderzoek aandacht moeten zijn voor mensen die digitaal minder handig zijn.

Vorige week liet wethouder Oosterveer weten dat er veel haken en ogen zitten aan een app. Zo is een app te duur en heel privacygevoelig, zei hij. Plan is nu dat gedurende het onderzoek de plannen voor de invoering van nieuwe fysieke stadspassen wel gewoon doorgaan. 

Begin volgend jaar moet de nieuwe pas, fysiek of in een app, in gebruik worden genomen.

Laat je reactie achter