Studio040

Onderzoek: Formula-E in Eindhoven is kansrijk

De seinen staan op groen om de Formula-E naar Eindhoven te halen. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat het organiseren van de grootste wedstrijd voor elektrische racewagens in de stad 'kansrijk' is.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van BrabantSport, dat het provinciale sportbeleid uitvoert. Het is een nieuwe test om te kijken of het prestigieuze sportevenement, naast steden als New York, Parijs en Londen, ook naar Eindhoven kan worden gehaald. Het initiatief hiervoor ligt bij Formula-Eindhoven. De organisatie zocht steun bij de provincie, en die stelde vervolgens een onderzoek in naar de haalbaarheid. "We merken dat er voldoende energie en draagvlak is om nu vervolgstappen te zetten", zegt Paul Hover van het Mulier Instituut.

Primeur
De komst van de Formula-E zou een primeur zijn voor Nederland. "Het is een evenement van wereldformaat te pakken, met een enorme internationale mediawaarde. Het is een groot circus dat je hier naartoe haalt. 24 coureurs, belangrijke wegen die worden afgezet en veel fans en toeschouwers langs het parcours", legt Peter-Paul Laumans van Formula-Eindhoven uit.

Dwars door stad
Vooral het gereed maken van het parcours heeft de nodige voeten in de aarde, want de organisatie wil dat de race dwars door de binnenstad gaat. Laumans: "Formula-E is van origine een straatwedstrijd. Mensen hebben ook geen last van geluid en uitlaatgassen. Ik zou graag zien dat de race langs iconische gebouwen in Eindhoven gaat: het Philips Stadion, de Witte Dame en het Klokgebouw." Wethouder Steenbakkers zegt geen nee, maar ziet nog wel de nodige hobbels om dat voor elkaar te krijgen. "Het moet dan wel echt aan allerlei eisen voldoen, vooral op het gebied van veiligheid."

Risico's 
Volgens het Mulier Instituut zijn er nog wel een aantal risico's voor de organisatie. "Veel wegen moet worden afgezet. Dat betekent nogal wat voor het verkeer. Ook worden planten en bomen soms weggehaald voor extra asfalt. In Miami en Londen stuitte dat tot veel kritiek. Verder moeten we niet te overspannen verwachtingen hebben. Zo zien we graag dat zo'n evenement mensen stimuleert over te stappen op elektrisch rijden. Toch lukt dat niet zomaar."

Als het aan Laumans ligt, wordt de race drie jaar op rij in Eindhoven verreden. Het eerste raceseizoen zou dan 2021-2022 zijn. Formula-Eindhoven heeft nog tot maart volgend jaar de tijd om met een uitgewerkt plan te komen. In de zomer van 2021 wordt de knoop doorgehakt in welke steden in 2021 en 2022 de elektrische racewagens aan de start verschijnen.

Stichting Eindhoven365

Laat je reactie achter