Voortgezet onderwijs gaat online en fysieke lessen combineren

De scholen van Orion en OMO, twee koepelorganisaties van het voortgezet onderwijs, maken zich klaar om meer fysiek onderwijs te gaan bieden aan haar leerlingen.
Dat gebeurt in het kader van de versoepelingsmaatregelen die het kabinet gisteren heeft aangekondigd. Onderdeel van die maatregelen is dat het voortgezet onderwijs weer meer fysiek onderwijs gaat geven aan de leerlingen.

Ad van Kemenade, voorzitter van Orion, was niet verrast door de aankondiging. “Twee weken geleden werd er al een voorlopig besluit genomen om de scholen langzaam weer te openen. Dat besluit is gisteren definitief geworden. Door de berichten in de media dat het aantal coronapatiënten blijft afnemen, komt het besluit niet onverwacht.”

Vijf weken
Bovendien zijn de gevolgen van het besluit te overzien. “We kunnen 2 juni weer open maar het schooljaar loopt maar tot 9 juli. Dan hebben we het over vijf weken. Daarvoor hebben we het planklaar liggen over wat we in die periode willen bereiken en hoe we dat willen doen”, zegt Van Kemenade.

Recht op ritme
OMO laat weten blij te zijn met de versoepeling. “Al onze leerlingen hebben recht op een schoolritme en het ontmoeten van klasgenoten", laat een woordvoerder weten. "Uitgaande van de anderhalve meterschool betekent dat grofweg dat een derde van de leerlingen op één bepaald moment op school kan zijn. Daarnaast is het van belang om een dusdanig rooster te ontwerpen dat alle leerlingen op een moment in iedere week op school worden verwacht.”

Combinatie online en fysiek
Wat vast staat is dat de scholen een combinatie van online en fysieke lessen gaan geven “We moeten per stroming en per school bepalen wat het best is voor welke leerlingen. Daarom gaan we zo’n drie dagdelen fysiek les geven aan VMBO-leerlingen. Die leerlingen hebben meer behoefte aan persoonlijk contact, dus dat willen we bieden. Havo- en vwo-leerlingen gaan één á twee dagdelen naar school”, zegt Orion-voorzitter Van Kemenade.

Orion is een samenwerkingsverband tussen verschillende scholen uit de regio Zuidoost Brabant. Uit Eindhoven is het Stedelijk College, het Lorentz Casimir Lyceum en het Christiaan Huygens College onderdeel van Orion. Uit Geldrop behoort het Strabrecht College tot de organisatie.

OMO heeft elf scholen in de regio. Onder hen vallen onder meer het Eckartcollege, het Van Maerlantlyceum en Vakcollege Eindhoven.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen