Studio040 Pleun Wolters

Ondernemers: die ongehoorzaamheid is geen toeval

Hun reserves zijn op, hun geduld is op en het begrip voor het beleid van de overheid is in sommige gevallen ook nog eens op. Geen wonder, zeggen sommige ondernemers, dat de ongehoorzaamheid toeneemt.


Geraldo Winnik heeft vijf kledingzaken, waarvan twee op de Tongelresestraat in Eindhoven. Die zijn al weken dicht. Hij krijgt af en toe een knoop in zijn maag van de hele situatie. De rekeningen blijven binnenkomen terwijl de onverkochte kleding zich in zijn magazijn in hoog tempo opstapelt. "Ik snap die frustratie wel. Mensen zijn ook maar mensen. Je moet wel stalen zenuwen hebben om dit te kunnen doorstaan." 

Ook bij Marian Quijten, de eigenaresse van Lunchroom Hof 7 in Waalre, is de rek er financieel wel zo’n beetje uit. "Dit moet niet langer meer dan drie maanden aanhouden. Want dat overleef ik ook niet." De steun die ze krijgt is maar een druppel op de gloeiende plaat. Toch is het vooral het gevoel van onrechtvaardigheid dat haar gefrustreerd maakt. "De horeca heeft alles heel goed voor mekaar. Toch mogen wij straks weer als laatste open. Dat is gewoon niet eerlijk."

Maar een statement te maken tegen de overheid, door bijvoorbeeld niet aan de regels te gehoorzamen, doen deze ondernemers nog net niet. Daarvoor is de situatie niet gepast, en zijn de boetes te hoog. "We hebben het hier wel over een ziekte" zegt Winnik. "Wat heeft het voor zin om dan in opstand te komen. We moeten het uiteindelijk met zijn allen zien te doen."

Voor Marian Cuijten is het de boete van vierduizend euro die haar tegenhoudt. "Maar als die er niet zou zijn had ik gezegd: bekijk het allemaal. En dan had ik mijn zaak  al lang opengegooid."  

Laat je reactie achter