SQ Vision - Arno van der Linden

Onafhankelijk onderzoek naar Eindhovense rellen

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de ongeregeldheden in Eindhoven afgelopen zondag. Daartoe heeft burgemeester John Jorritsma opdracht gegeven.

Het onderzoek richt zich op de besluitvorming rond de rellen. Ook de voorbereiding en de uiteindelijke uitvoering door de hulpdiensten worden onder de loep genomen. Justitie en de politie steunen de burgemeester met het starten van een onderzoek, waaraan ook de Nederlandse Spoorwegen en ProRail meewerken.

Met het onderzoek moet duidelijk worden hoe het geweld heeft kunnen ontstaan, en welke lessen er voor de toekomst moeten worden getrokken. Jorritsma: “Als ik terugkijk op de rellen, dan heb ik diep respect voor de politie. Zoals zij en andere hulpdiensten zich hebben geweerd tegen een mensenmassa die met vooropgezet plan naar onze stad zijn gekomen om te rellen, in bezit van wapens. Het is een exceptionele situatie. Ik wil daar graag lering uit trekken.“

Het COT instituut voor veiligheid- en crisismanagement gaat het onderzoek doen. Over zo'n vijf weken worden de resultaten verwacht. Deze worden met politie en justitie besproken, en uiteindelijk ook met de gemeenteraad.

Laat je reactie achter