Ryanair Vliegtuig Eindhoven Airport Studio040 / Marco de Gier

Omwonenden balen van laat luchtverkeer; ‘We doen wat we kunnen’

Dat was het pluspunt van de coronacrisis, de rust en stilte die omwonenden van Eindhoven Airport ervoeren toen het vliegverkeer noodgedwongen stil lag.

Maar aan de stille periode is inmiddels een eind gekomen. Voor Eindhoven Airport betekent dat een drukke vakantieperiode. De luchthaven liet eerder weten in augustus alleen 3000 vluchten te verwachten.

Maar hoewel omwonenden van de luchthaven kunnen leven met het feit dat het vliegverkeer is hervat, steekt het dat de tijdsgrens van 23.00 uur met enige regelmaat overschreden wordt. Dat zit zo: in de afspraken tussen Eindhoven Airport en omwonenden is afgesproken dat er geen vluchten mogen worden gepland ná 23.00 uur.

Daar zijn vertraagde vluchten dus niet bij meegerekend. “Het komt meerdere keren per week voor dat er een vliegtuig aankomt na 23.00 uur ‘s avonds”, zegt Seyno Sluyterman van de Belandenvereniging Omwonenden Airport. “Nu heb ikzelf bijvoorbeeld geen kleine kinderen. Maar er zijn genoeg mensen in de omgeving die dat wel hebben. Voor hen is het vervelend op het moment dat er na elven nog steeds vliegtuigen over de buurt razen.”

Grenzen van de afspraken
Maar daar ligt volgens Sluyterman nog niet eens het grootste pijnpunt. “Het vervelende is dat het gevoel leeft dat de luchthaven de grenzen van de afspraken opzoekt. Oké, de afspraak is dat vertraagde vluchten nog na 23.00 uur mogen landen. Maar dan hoeft er niet continu van die uitzonderingsregel gebruik worden gemaakt. Het is niet bevorderend voor de relatie tussen de luchthaven en omwonenden, terwijl die relatie juist aan het verbeteren was.”

'Schenden geen afspraken'
Eindhoven Airport laat bij monde van een woordvoerder weten zich van geen schuld bewust te zijn. “De afspraken zijn nu eenmaal dat er geen vluchten na 23.00 uur worden ingepland. Dat gebeurt ook niet maar vertraagde vluchten mogen wel na die tijd landen. Daarmee schenden we geen afspraken. Wel begrijpen we dat het voor omwonenden niet fijn is als er na 23.00 uur nog vliegtuigen binnenkomen. We doen er alles aan om dat te voorkomen, maar garanties daarop kunnen we niet geven”, besluit de woordvoerder.

Laat je reactie achter