advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Omgewaaide bomen hergebruikt bij DDW

Afgelopen voorjaar zijn duizenden bomen getroffen door de zware storm in juni. Atelier NL hergebruikt ze en maakt een tentoonstelling voor Dutch Design Week.

Vandaag begint Atelier NL met de opbouw van de tentoonstelling. Honderden boompjes worden geplaatst in de kerk. Hier kun je met een audiotour door heen lopen. Er worden persoonlijke verhalen verteld van mensen die zijn getroffen door de storm. Ook worden er vragen besproken over hoe het proces van bosgroep zuid de bomen opruimt en nieuwe bomen plant.

 

Nieuwe bomen

Uiteindelijk kunnen mensen aan het eind van de tour een boompje kopen. Deze wordt daarna geplant op een plek waar een boom eerder dit jaar is gesneuveld. Lonny van Ryswyck van Atelier NL wil mensen laten nadenken over bomen. ‘De één denkt: bomen zijn heel belangrijk ik ga er meteen een kopen, terwijl iemand anders juist lekker ronddwaalt door het bos en weer iemand het oprecht interessant vind om meer te leren over het proces van bomen opruimen en hergebruiken.’

Eerst keek ik heel anders naar bomen dan nu.

• Lonny van Ryswyck, Atelier NL

Liever een stad vol bomen of een stad vol auto's?

Het hout wat Atelier NL na de storm heeft verzameld in Eindhoven wordt hergebruikt. Er zijn bankjes gemaakt door de boom in planken te zagen. Deze bankjes staan opgesteld op het ketelhuisplein. Op de bankjes staan dilemma’s als 'wil je liever een stad vol bomen of een stad vol auto’s?' om mensen aan het denken te zetten. Elke boom is aangemeld met een code op Wildhout.com zodat je precies kunt zien waar het hout vandaan komt van het bankje waar jij op zit. 

Lonny van Ryswyck leert zelf ook veel van het project. ‘Eerst keek ik heel anders naar bomen dan nu. Nu zie ik het echt als een groot levend wezen. Ik stond erbij toen Bosgroep Zuid een grote boom die ziek was naar beneden haalde. Dan voel je door je hele lijf die dreun, en dan denk je echt: wow, hier staat gewoon echt een levende boom!’
 

De tentoonstelling is tijdens de hele wijk tijdens de Dutch Design Week te zien in het oude kerkje in Gestel.

Laat je reactie achter