Rechtspraak.nl

OM eist twee jaar voor oplichten hoogbejaarde Eindhovenaar

Het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel tegen de man die onder meer in oktober 2019 een 90-jarige Eindhovenaar duizenden euro’s afhandig maakte.

De 24-jarige man kwam aan de deur bij het slachtoffer dat vaker hulp aan huis kreeg. De man werkte hierbij samen met een vrouw. De twee deden zich voor als hulpverleners en vertelden het slachtoffer dat ze kwamen om bloed te prikken. 

Door hem een nepbetaling te laten doen achterhaalden zij de pincode van het slachtoffer. Na dat gedaan te hebben, maakten ze de man zijn betaalpas afhandig. Vervolgens namen ze met zijn bankpas duizenden euro’s op bij verschillende geldautomaten. 

Behalve de Eindhovenaar werden ook twee hoogbejaarde mensen uit Utrecht slachtoffers van de oplichters. De officier van justitie laat weten dat de verdachte op gewetenloze wijze de kwetsbare situatie van zijn slachtoffers heeft uitgebuit. Dat er behalve veel geld afhandig is gemaakt maar ook daadwerkelijk bloed is geprikt weegt ook mee in de strafeis. Daarmee is volgens het OM de fysieke integriteit van het slachtoffer geweld aan gedaan. 

De rechtbank doet 2 februari uitspraak over de zaak. De vrouw waarmee de verdachte samenwerkte, is eerder door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van tweeënhalf jaar. De vrouw is tegen die strafzaak in hoger beroep gegaan. Behalve bij deze strafbare feiten is de vrouw volgens het OM ook bij andere zaken betrokken. 

Laat je reactie achter