Studio040

'Nuenen kan weinig doen aan komst distributiecentra’

Gemeente Nuenen kan weinig doen aan de komst van een distributiecentra op bedrijventerrein Eeneind-West. De gemeente laat weten dat het met de kennis van vandaag, in het verleden andere keuzes had gemaakt.

In 2016 stond het bedrijventerrein immers ‘gewoon’ op het programma voor regionale bedrijventerreinen. En als de stikstofcrisis niet was ontstaan, dan was de vergunning voor de komst van een distributiecentra in het gebied, in 2019 al op tafel gekomen.

Daarbij vindt de gemeente dat Geldrop-Mierlo, dat nu in de bres springt tegen de komst van het distributiecentra, zelf had kunnen weten dat zo’n centrum er zou komen. “Geldrop-Mierlo heeft aan de wieg gestaan van die bedrijventerrein en zich uiteindelijk teruggetrokken”, antwoordt een woordvoerder van gemeente Nuenen op vragen van Studio040. “Men had dus kunnen weten van de ontwikkelingen.”

Dat gezegd hebbende, zien ze ook in Nuenen dat de komst van een groot distributiecentra op Eeneind-West voor niemand een wenselijke situatie is. “Het is niet per se een geschikte locatie, maar het is toegestaan volgens het bestemmingsplan. Als we op dit moment een bestemmingsplan hadden moeten vaststellen, zouden we andere keuzes maken”, laat de woordvoerder weten.

Verkeersbewegingen
Daarmee doelt de gemeente dus ook op de verkeerssituatie die mogelijk gaat ontstaan, al houdt Nuenen een slag om de arm. “Er is al jaren een regionaal verkeersprobleem. De ontwikkelingen van Eeneind-West zullen inderdaad niet helpen. Daar staat tegenover dat in het bestemmingsplan rekening is gehouden met toename van het verkeer, bij de reconstructie van de Collse Hoefdijk is dat ook meegenomen én er is een maximum aan het aantal verkeersbewegingen in het bestemmingsplan opgenomen.”

'Vergunning voor gebouw'
Dat ze in Geldrop-Mierlo kunnen gaan ‘genieten’ van een flinke rits vrachtwagens door de gemeente, valt dus nog te bezien. “De vergunning is verleend voor het gebouw. Daarmee is nog niet alles gezegd over de activiteiten in die gebouwen en het bijkomende verkeer. Het staat helemaal niet vast dat er echte distributiecentra, met veel inkomend en uitgaand verkeer, in de gebouwen terecht komt”, aldus de woordvoerder.

Hoe het zaak zich ontwikkeld is dus afwachten geblazen. De gemeenteraad kan binnenkort een aanvullende overeenkomst aannemen waarbij de ontwikkelaar nog één kans krijgt om het terrein in te vullen. Als dat niet gebeurt, kan de gemeente de regie terugnemen, en wordt ook een andere invulling van het terrein mogelijk.Laat je reactie achter