Studio040

Nuenen mogelijk zonder uitbater voor strandbad

Na 25 jaar is Laco Nederland geen uitbater meer van strandbad Nuenen. De gemeente moet vóór 1 mei een nieuwe exploitant hebben gevonden.

Laco exploiteert sport- en vrijetijdsaccommodaties in heel Nederland. De erfpachtovereenkomst tussen exploitant Laco en de gemeente Nuenen liep eind 2019 al af. Volgens wethouder Pernot wilde het bedrijf de erfpachtovereenkomst niet verlengen, omdat het aangaf dat het al 25 jaar verlies maakt. 

“Ik heb hieruit geconcludeerd dat we een exploitant moeten zoeken die een goed ondernemingsplan heeft, zodat hij eraan kan verdienen”, zegt de wethouder. Dit betekent volgens de wethouder niet dat er zonder exploitant niet gezwommen kan worden. "We zouden de hekken weg kunnen halen, ook als er geen exploitant is", zegt wethouder Pernot.

Aanvullende activiteiten
De gemeente sprak met meerdere partijen over aanvullende activiteiten. “De gemeente wilde grotere activiteiten voor tienduizend bezoekers. We hebben aangegeven dat dit niet ons uitgangspunt is en kleinschalig willen blijven. Dat is waar het publiek om vraagt”, zegt Laco-directeur Bert Lavrijsen. Volgens wethouder Pernot is het een verrassing dat alle partijen, waaronder Laco zich niet aangemeld hebben als uitbater.

“Met alle partijen zijn intensieve gesprekken gevoerd”, zegt wethouder Pernot. Laco trok zich in de aanbestedingsprocedure terug als partij. Laco-directeur Lavrijsen: “We moesten alle voorwaarden accepteren, anders was de inschrijving ongeldig. Dat was voor ons niet haalbaar."

Geen grote evenementen van 10.000 bezoekers
De wethouder geeft aan dat er in de toekomst nog wel gezwommen kan worden, maar 'de exploitant wel brood moet verdienen' anders dan uitbater Laco nu doet. Hij ontkent dat er is gesproken over evenementen voor duizenden of tienduizenden bezoekers. De gemeente denkt volgens hem niet aan grote evenementen zoals Dance Valley. “We hebben gezegd dat als we blijven doen wat we altijd al doen, we ook krijgen wat we altijd al kregen”, zegt wethouder Pernot.

Grote evenementen kunnen de Nuenenaren volgens hem niet verwachten, daarvoor kan uitgeweken worden naar de Gulbergen. Een andere invulling naast het zwemmen is wel mogelijk zoals bijvoorbeeld een buitensportvereniging of duiksportvereniging. “We zouden vrijetijdsactiviteiten kunnen toestaan”, stelt wethouder Pernot.

Ondanks de onduidelijkheid over wie de nieuwe exploitant van het strandbad wordt, blijft het horecaterrein wel eigendom van Laco.

Laat je reactie achter