advertentie Banner Siteli

Studio040|Pleun Wolters

'Nooit geweten dat het hier zó leuk was'

Door corona zijn veel mensen niet op vakantie in het buitenland, maar doen ze leuke dingen hun eigen omgeving. De Genneper Parken bijvoorbeeld, de ideale omgeving voor zo'n 'staycation' oftewel stay-home-vacation.

Je kunt er wandelen, fietsen, midgetgolfen en dieren bekijken: de Genneper Parken zijn de ideale omgeving voor thuisblijvers die toch een beetje vakantiegevoel willen opdoen. De entree bij de Genneper Watermolen is in ieder geval net een ansichtkaart, met een schattig ijswagentje dat net voor de brug staat. Een moeder en kind uit Almere bestellen twee bolletjes in een kartonnen bakje. "We doen een dagje Eindhoven" zegt het meisje. "Ik ben al in het centrum geweest en in een boerderijtje. Heel leuk." In het gras liggen mensen te luieren in de zon en het wemelt er van de wandelaars en fietsers.

Bij de Genneper Hoeve zit aan een van de picknicktafels een vader met zijn dochters de tijd te doden. Ze zijn nu maar een klein beetje op vakantie in eigen land, vinden ze, want ze gaan over een paar dagen nog weg. Naar de caravan in België. Maar eerst moeten ze wachten tot moeder vakantie heeft, vandaar het middagje op de boerderij in het park. Dochter Fien checkt nog maar eens een keer de eieren, ook al heeft ze dat vandaag al eerder gedaan. Het begint haar een beetje te vervelen. Het is maar goed dat ze ook nog op échte vakantie kunnen, want de caravan in Belgie is nou eenmaal leuker dan thuis. "Omdat ik daar in een stapelbed kan slapen, en niet in een bed vlakbij de grond" zegt Fien.

Door naar de midgetgolfbaan aan het eind van de Genneper Parken, waar het terras bomvol zit en de banen allemaal bezet zijn. Een Eindhovens stel vindt het een fantastische ontdekking, deze plek. "Wij wonen hier eigenlijk maar een kilometer vandaan" zegt de man lachend. "Al twintig jaar!  En dit is de eerste keer dat we hier komen... Wij wisten niet dat het hier zo leuk was." Normaalgesproken zou het koppel rond deze tijd van het jaar in Spanje zitten, maar dat is niet doorgegaan wegens corona. En ze kunnen best een jaartje zonder. "We vermaken ons hier prima. Helemaal goed!"Op baan vijf slaan twee midgetgolvers van rond de achttien met gemak het balletje in de betonnen 'hole'. Ze zijn ook op thuisblijfvakantie, al hebben ze het anders aangepakt dan de man van twee kilometer verderop. "Vrienden van ons die wél op vakantie gaan hebben een heel gaaf appartement, dichtbij de stad, op de bovenste verdieping met een dakterras. Daar mogen wij nu een week zitten" zegt Jerom. Of hij niet naar het buitenland is gegaan uit angst voor corona? "Niet persé bang, maar we weten gewoon niet of het verstandig is. Want je weet ook niet als je daar zit, wat er dan gebeurt, of je dan terug moet en of je wel terug kán..."

Ook zonder midgetgolfbaan kan het goed toeven zijn thuis. In een straat op steenworp afstand van de Genneper Parken klinkt luide muziek. Een man poetst neuriënd zijn grote grijze auto, met uit de speakers klinkt zijn lievelingsnummer. "Heerlijk" zegt hij. Of hij ook op thuisblijfvakantie is? "Nou zo kun je het eigenlijk niet stellen" zegt hij. "Ik ben met pensioen, dan heb je altijd al vakantie."

Laat je reactie achter