Nieuwe opvang Neos biedt daklozen een eigen stek

De gloednieuwe opvang aan de Boutenslaan moet Eindhovense daklozen aan een versnelde terugkeer in de samenleving helpen. Met hulp waar nodig, maar vooral zelfstandig waar het kan.

Tachtig gemeubileerde studio's en zestien appartementen, compleet met badkamer, keuken bed en wifi. Het zijn woningen waar een gemiddelde student jaloers op zou worden. In dit complex aan de Boutenslaan in Gestel begint voor ongeveer honderd daklozen de weg terug naar een terugkeer in de maatschappij. Niet meer op de bed-bad-en-broodmanier, zoals dat in het oude Labrehuis ging, dat op dezelfde plek stond en een paar jaar geleden gesloopt werd. "Van die internaatgedachte, met zaaltjes en stapelbedden, wilden we af", legt directeur Raoul Bakkes van Neos uit. "Hier heeft iedereen een eigen stek, maar wel beschermd. Er is altijd toezicht en 24-uurs beveiliging." Wethouder Renate Richters vult aan: "Met dit pand kunnen we veel beter inspelen op de behoefte en zorgvraag van de bewoners, dan we voorheen konden met het Labrehuis."

"De bewoners leren hier vanaf dag 1 om de regie op hun leven weer terug te krijgen. Wij helpen ze bijvoorbeeld bij het vinden van werk, het oplossen van een schuldsituatie of überhaupt met de weg terug naar zelfstandigheid."

Weerstand
Aan de oplevering van de nieuwe daklozenopvang - naar een naam wordt nog gezocht - ging een lang traject vooraf. In de wijk ontstond veel weerstand tegen de plannen omdat men zich met drie opvanglocaties in de buurt overbedeeld voelde. Met goede afspraken over de afhandeling van eventuele toekomstige overlast en een teruggang in het aantal op te vangen daklozen, hoopt Neos de rust weer terug te krijgen. Bakkes: "We hebben veel overleg met bewoners, wijkagenten en de gemeente om alles goed in de gaten te houden.

Dat moeten we ook met zijn allen doen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat hier goed komt."De bewoners zelf nemen komende week hun intrek in de appartementen en studio's.

Laat je reactie achter