Nieuwe eik zet Wit-Russisch verzet opnieuw in schijnwerpers

Met de aanplant van een nieuwe Hongaarse eik, is het Wit-Rusland-monument aan het Frederik van Eedenplein in Eindhoven weer hersteld. De huidige situatie in Wit-Rusland maakt van het monument een blijvende herinnerings- én actieplaats.

De eik vervangt één van de vier bomen die sinds 2006 het monument vormen voor vier Wit-Russen die onder het regime van president Loekashenko verdwenen en waarschijnlijk vermoord werden. Het monument is een erfenis van de stedenband die Eindhoven jarenlang onderhield met de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De herplant was bewust donderdag gepland, op de dag dat het in Wit-Rusland Dag van de Vrijheid is.

Optimisme verdwenen
Dat het met die vrijheid nog altijd slecht gesteld is, bleek ook tijdens de bijeenkomst donderdag. Valeriya Krasovskaya, dochter van één van de herdachte mannen, gaf in een toespraak aan hoezeer de Wit-Russen nog altijd gebukt gaan onder het regime. ‘Er is nog steeds veel geweld in mijn land. De protesten van vorig jaar hebben daar helaas geen verandering in gebracht. Het optimisme dat die protesten toen aanwakkerden, is daardoor zo goed als verdwenen.”


Verplaatst
De nieuwe boom is ten opzichte van zijn oude plek een meter of dertig verplaatst, waardoor hij met de andere drie bomen van het monument een logischer geheel vormt. Oud-vakbondsman Arjen van Halem, mede-initiatiefnemer van het monument, zou graag zien dat het plantsoen nog een eigen naam krijgt. “Het Vierbomenplantsoen’, dat zou toch heel mooi zijn.’

Laat je reactie achter