Drukte op Stratumseind - coronaregels onder druk Studio040 / Chris Bakker

Nieuwe maatregelen op Stratumseind

Er gelden vanaf vrijdagavond nieuwe maatregelen op Stratumseind. Dat hebben de ondernemersvereniging van Stratumseind, Koninklijke Horeca Eindhoven en de gemeente Eindhoven samen besloten.

Van donderdag tot en met zaterdag zullen er extra stewards surveilleren om erop toe te zien dat bezoekers zich aan de regels houden. Daarnaast is er nu een regel dat gasten zonder reservering geen plaats krijgen. Dat zorgt namelijk voor een probleem met de doorloop van de straat. Ook heeft het drietal vandaag opgeroepen om geen televisie buiten te zetten voor voetbal.

Cafés in het westen
Woordvoerder Ruud Bakker van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland hoopt dat ze door deze nieuwe coronamaatregelen niet in dezelfde voetsporen treden als cafés in het westen. Daar moeten vanaf gisteren alle cafés om middernacht hun lichten aanzetten en mogen ze geen nieuwe gasten meer binnen laten. Een uur later moet de zaak leeg zijn.

Besmettingen onder jongeren
Ook in Eindhoven loopt het aantal besmettingen op, vooral onder jongeren. De horeca heeft grote moeite om bezoekers zich te laten houden aan de coronaregels. Op het Stratumseind is het regelmatig zó druk, dat er geen afstand wordt gehouden en bezoekers lang niet allemaal op hun plek blijven zitten. Dat het de afgelopen tijd drukker is geworden, viel ook Bakker op: "Iedereen is terug van vakantie dus het is drukker in de stad. Maar we moeten die 1.5 meter blijven hanteren voor de veiligheid van iedereen."

Eerder deze week gaf burgemeester Jorritsma aan dat hij zich zorgen maakt.  “Als ik deze beelden zie, en we nemen dat zelf ook waar, dan maak ik me daar zorgen over”, vertelde hij tegen Studio040. De discussie die landelijk speelt, is volgens Jorritsma hier niet aan de orde. "Ik heb er geen enkele behoefte aan om sluitingstijden te gaan inperken. Want het ligt niet aan de horeca, het ligt aan de mensen. Moet ik nou echt weer de horeca die het toch al moeilijk heeft, gaan straffen voor het gedrag van anderen?"

'Voorkomen dat de horeca weer de schuld krijgt'
"We willen hiermee ook voorkomen dat de horeca weer de schuld krijgt", laat Bakker weten. "Ik hoop dat deze maatregel bij kan dragen dat de besmettingen niet vanuit de horeca komt en dat de consument zich beter beseft dat we ons verstand moeten gebruiken."

Maar als de horeca dichtmoet is het voor iedereen minder positief

• Ruud Bakker, Koninklijke Horeca Nederland

Mogelijk toegangspoortjes
Bakker begrijpt het als mensen niet blij zijn met de nieuwe maatregelen in Stratumseind. "Maar als de horeca dicht moet is het voor iedereen minder positief." De nieuwe maatregelen zijn vrijdagmiddag in goede samenspraak besproken. "We zijn nog met de gemeente aan het kijken of we een crowd management plan kunnen maken om de drukte in de hand te houden." Dat houdt in dat er mogelijk toegangspoortjes komen om de drukte op Stratumseind te beperken.


Laat je reactie achter