Binnenstad: grijs met Eindhovens tintje

Binnen een jaar of vijf krijgt de Eindhovense binnenstad nieuwe bestrating. De rode steentjes gaan eruit en de nieuwe stenen zijn grijs, met kiezels in verschillende kleuren.
De kiezels komen uit de Eindhovense grond. Samen met de Eindhovense ontwerpbureau Atelier NL zijn er proefboringen gedaan. Daarna is er gekomen tot de huidige kleuren, vormen en patronen. 

De straten in de Eindhovense binnenstad zijn straks verdeeld in drie banen: stoep, straat, stoep. De stoepen bestaan uit de nieuwe 'Eindhovense stenen'. De straat is ook grijs, maar dan met een iets andere tint. De stoepen en de straat zijn wel gelijkvloers, en lopen zonder hoogteverschillen in elkaar over. 'De ervaringen met de proefbestrating in de binnenstad gaven aan dat Eindhovenaren het belangrijk vinden dat de nieuwe bestrating levendig is, van goede kwaliteit en een Eindhovens karakter heeft. Daar hebben we naar geluisterd', reageert wethouder Rik Thijs.

Nieuwe binnenstad
De nieuwe bestrating is slechts een onderdeel van de herontwikkeling van de binnenstad. Zo zijn er grote bouwprojecten gepland en komt er veel meer groen in de winkelstraten, met onder meer bomen en struiken. Dat moet ervoor zorgen dat het fijner is om te verblijven in de binnenstad tijdens hete zomers. Daarnaast moet de binnenstad meer allure uitstralen, eentje die past bij het centrum van de innovatieve hightech-regio Brainport. Tot slot moet de binnenstad worden vergroot, door het meer één geheel te laten zijn. Thijs: 'Nu is de binnenstad nog te versnipperd, met bijvoorbeeld de Dommelstraat en De Bergen. Onder meer de nieuwe bestrating moet ervoor zorgen dat het meer een eenheid gaat worden.' 

Kosten
De totale kosten voor de herinrichting zijn ruim 18 miljoen euro. Het gaat dan om de nieuwe bestrating en meer groen, maar ook om de vernieuwing van onder meer het riool. In september moet de gemeenteraad nog instemmen met de financiering voor de herinrichting.

De rode steentjes worden vanaf volgend jaar vervangen. In 2025 moet die klus klaar zijn.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen