Nieuw fonds helpt kwetsbare jongeren uit financiële nood

Kwetsbare jongeren in Eindhoven die met grote financiële problemen kampen, maken binnenkort aanspraak op een nieuw steunfonds: het Bouwdepot. Een maandelijkse bijdrage van 1050, die één jaar doorloopt. De eerste ervaringen zijn positief: 'Ik kan eindelijk weer onbezorgd naar de toekomst kijken.'

Een extra financiële buffer van maar liefst 1050 euro per maand en dat een jaar lang. Daarmee kunnen dertig jongeren in Eindhoven uit het financiële dal krabbelen, waar ze door een samenloop van omstandigheden in terecht waren gekomen. De Eindhovense Jennifer Diepens was zo'n geval: moeilijke thuissituatie, ruzie met ouders en een oplopende schuldenlast die haar zoveel stress bezorgde dat ze uiteindelijk in de crisisopvang van Neos belandde. "Het was allemaal redelijk uitzichtloos", blikt ze nu, een jaar later terug. "Ik was ten einde raad en ging ieder contact uit de weg. Een uitkering aanvragen ging niet, omdat ik geen thuis meer had. En van de inkomsten uit een baantje kon ik niet rondkomen, laat staan mijn schulden betalen."

Het zijn dit soort 'gevallen' die de gemeente Eindhoven samen met welzijnsinstellingen proberen te helpen met een nieuw fonds: het Bouwdepot. 1050 euro per maand erbij dus, een jaar lang. In te zetten naar keuze. Om een studie van te bekostigen, schulden mee af te lossen, rijlessen van te bekostigen. Zolang het maar ten goede komt aan de ademruimte waarnaar de jongeren op zoek zijn. Lucht, die ze nu door alle stress tekort komen en nodig hebben om de weg naar boven in te zetten. Zodra de jongeren de bijdrage ontvangen wordt samen met een coach van welzijnswerk gekeken hoe het gewenste doel het best gerealiseerd kan worden.

Manon van Hoeckel ondersteunt project Bouwdepot als social designer: "Veel jongeren beginnen hun volwassen leven met een schuldenlast. Lukt het niet direct met werk, of zijn om andere reden gedwongen om een uitkering aan te vragen dan krijgen ze nauwelijks 250 euro per maand. Dat levert gemiddeld 660 euro aan maandelijkse schuldenlast op. Dat loopt natuurlijk snel op, waardoor ze onherroepelijk in de knel komen."

Jennifer Diepens had het geluk om al met het Bouwdepot te experimenteren. Met succes: 'Mijn schulden zijn opgelost en kon zelfs een autootje kopen. Ook kan ik weer eens een avondje uit met vrienden, wat ik al die tijd ook moest afslaan. Maar het belangrijkste is: ik ben van die stress af, dat is de grootste winst."

Laat je reactie achter