Studio040

Nieuw dierenasiel gerund door Ergon-personeel en vrijwilligers

Het nieuwe dierenasiel aan de Kanaaldijk-Noord in Eindhoven gaat waarschijnlijk gerund worden door vrijwilligers, stagiairs en medewerkers van de sociale werkvoorziening. Dat is het plan van Eindhoven en dertien andere gemeenten in de regio.

Vorige maand werd duidelijk dat de Dierenbescherming aan de kant is geschoven als beheerder van het nieuwe regionale asiel dat eind dit jaar de deuren moeten gaan openen. De organisatie is al vele jaren belast met het opvangen van zwerfdieren in stadsdeel Tongelre. Die sterk verouderde opvang, De Doornakkers, gaat binnenkort sluiten. Volgens de regiogemeenten rekent de Dierenbescherming te hoge tarieven om het nieuwe asiel te beheren.
 
Goedkoper
De gemeenten gingen daarom op zoek naar een alternatief. De inspiratie daarvoor is opgedaan in Tilburg, Breda en Amsterdam. Daar is het opvangen van katten en honden al langer neergelegd bij vrijwilligers, personeel van de sociale werkplaats en cliënten van de dagbesteding. Volgens het Eindhovense stadsbestuur zijn die gemeenten veel goedkoper uit. Ergon zou al enthousiast zijn over de nieuwe taak.
 
Contract
De regiogemeenten gaan het alternatief nu bestuderen, en willen uiteindelijk een contract afsluiten voor dertig jaar. In oktober zou het nieuwe team aan de slag kunnen gaan. Het is niet duidelijk wanneer de bouw van het nieuwe asiel precies klaar is. De nieuwbouw krijgt een oppervlakte van 5200 vierkante meter. Daar komt nog een buitenverblijf bij.

Lange discussie
Meer dan tien jaar is er discussie geweest over een nieuw onderkomen voor het dierenasiel. De huidige locatie is niet alleen verouderd en te klein. Ook worden in de Tongelresche Akkers volop nieuwe woningen gebouwd, tegen het asiel aan. De dierenopvang zorgt daarmee voor geluidsoverlast.

Laat je reactie achter