Nieuw designmuseum krijgt waarschijnlijk naam Futurelab

Het nieuwe designmuseum dat naar Eindhoven moet komen krijgt waarschijnlijk de naam Futurelab voor design en technologie.
Dat zegt Chris Sigaloff, die namens de gemeente is aangesteld om met een uitgewerkt plan te komen voor het nieuwe museum. Er waren diverse ideeën voor een naam, zoals Design Museum voor de Toekomst en Rijksmuseum voor Design. Maar 'Futurelab gaat het waarschijnlijk worden. 'Dit past bij het concept, en dit is ook de titel die de minister graag ziet voor het museum'. 

Geen klassiek museum
Dat concept is geen klassiek museum, waar in dit geval op sokkels designstoelen of designbanken staan. Het gaat veel meer over de toekomst en innovatie, aan de hand van maatschappelijke vraagstukken. Dat betekent exposities, workshops en interactieve programma's met publiek aan de hand van actuele thema's, zoals eenzaamheid of de toekomst van de afvalproblematiek. 

Singaloff praatte de Eindhovense gemeenteraad dinsdagavond bij over de plannen. Toch bleek niet iedereen enthousiast over de naam Futurelab. 'We willen voor dit museum ook mensen interesseren die normaal niet zoveel hebben met design en technologie. Met de naam Futurelab gaat dat moeilijk lukken denk ik', aldus CDA-fractievoorzitter Linda Hofman.

Extra geld
Al jaren ligt er een wens vanuit Eindhoven voor een nieuw museum dat past bij het profiel van de stad. De kans is nu reëel dat de stad dit museum krijgt. Minister Van Engelshoven wil er jaarlijks een miljoen euro voor uittrekken. Singaloff:  'Dat is niet genoeg. Ik denk eerder aan drie miljoen euro. De rest van het bedrag moet dus komen van bijvoorbeeld gemeente, provincie, regionale bedrijfsleven en sponsors.'

In februari ligt er een uitgewerkt plan voor het nieuwe 'Futurelab'. Het duurt daarna langer dan een jaar voordat het museum de deuren opent.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen